The incredible Dr. Pol

Is een reality-tv-serie die in 26 landen, waaronder Nederland, wordt uitgezonden op National Geographic Channel. Sinds begin 2017 volg ik dit programma dat al sinds 2011 bestaat. Centraal staat de Amerikaanse Dierenkliniek ‘Pol Veterinary Services’ in Weidman in de staat Michigan, met de van oorsprong uit Nederland afkomstige vee- en dierenarts Jan Pol, zijn Amerikaanse vrouw Diane en hun zoon Charles en twee geadopteerde dochters. Zijn personeel bestaat uit de dierenartsen Dr. Brenda Grettenberger en Dr. Emily Thomas. Daarnaast nog een handjevol dierenassistenten. De eerste serie is gestart in 2011. Dierenarts Jan Pol staat er om bekend dat hij pragmatisch werkt met materialen die voorhanden zijn en zo de kosten voor behandeling zo laag mogelijk probeert te houden voor zijn klanten.
Dierenarts Jan-Harm Pol werd op 4 september 1942 geboren te Wateren in de gemeente Westerveld in Drenthe. Daar groeide hij op samen met twee zijn twee oudere broers op het melkveebedrijf van zijn ouders. In 1970 studeerde hij af in Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens een uitwisselingsproject in zijn studietijd reisde hij af naar de Verenigde Staten om daar te studeren. Bij een gastgezin leerde hij zijn vrouw Diane kennen. Ze trouwden in 1967. Na hun huwelijk verhuisden zij naar Harbor Beach, Michigan en werkte Jan Pol tien jaar voor dokter Hentschl. Daarna verhuisden ze naar hun huidige woonplaats in Weidman, Michigan. In 1981 begon hij een eigen praktijk. Allereerst in hun grote garage. De garagepraktijk werd te klein om meerdere dieren te kunnen behandelen. In 2015 was een uitbreiding noodzakelijk. Toen dr. Jan Pol net begon was hij vooral gericht op het behandelen van vee. Later kwamen daar steeds meer andere dieren bij.
In 2015 werkte hij op 72-jarige leeftijd, nog vrijwel dagelijks. Sinds 2011 werkt zoon Charles soms mee om klusjes te doen in de praktijk. Het idee voor de dierenartsserie kwam ook van hem af. Hij neemt een deel van de tv-productie voor zijn rekening. Ook helpt hij zijn inmiddels oude vader mee bij het visites rijden.
Dr. Pol, gaat meestal met zijn zoon Charles op stap langs boerderijen. Hij wordt daarbij afgewisseld door dr. Brenda en dr. Emily, dierenartsen die ook in de kliniek werken. Zij rijden vrijwel altijd alleen de visites en vragen alleen in noodgevallen om assistentie van Jan. Er werken ook een aantal dierenartsassistenten en Diane Pol, de vrouw van Jan Pol, die de administratie regelt en hun eigen huishouden.
De intussen bekende dierenarts en de andere artsen helpen alle diersoorten die andere artsen soms weigeren, zoals o.a. gekko’s, slangen, kippen, eenden, egels. Het team rijdt langs boerderijen, soms met Charles, om te helpen bij moeizame bevallingen van divers vee en andere behandelingen of ingrepen. Ook is hij en zijn familie meestal aanwezig bij lokale festiviteiten, waar hij als bekend dierenarts vrijwel altijd een taak heeft die hij met beiden handen aangrijpt. Ook besteedt de serie soms aandacht aan de spaarzame privétijd van de familie.
In 2015 kreeg Dr. Jan Pol een eredoctoraat (doctor) voor al zijn werk als vee- en dierenarts met zo’n 22.000 klanten, uitgezonderd de dieren. In Nederland mag hij de titel doctorandus (drs.) voeren.
Op 10 maart 2017 bezocht hij samen met zijn gezin zijn geboorteplaats in Nederland. Zijn universiteit werd bezocht, waar hij ooit afstudeerde. Hij zag meteen dat er veel was veranderd op medisch gebied. Ook gaf hij daar een korte lezing over zijn leven als dierenarts in de Verenigde Staten, ging bij dierenartsen langs om te zien wat hun nieuwste technieken waren en was zeer onder de indruk. Zijn familie werd opgezocht en er waren enkele privé-activiteiten, zoals een rondvaart en een rit met een oldtimer. Auto’s zijn ook favoriet bij Jan Pol. Van enige rust en samenkomst met zijn familie kwam helaas niet veel terecht omdat, zoals hij dat achteraf vertelde in de serie, dat door de regelmatig aanwezige camera’s dit geen persoonlijke vakantie voor hem was. De kijker is voorlopig nog niet van deze dierenarts af. Er volgen nog vele series.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s