Paaseieren en het Paasfeest

VERSIERDE PAASEIEREN

Twee dagen lang wordt er op veel plekken op de Wereld het Christelijke Paasfeest gevierd. Voorbereidingen zijn in volle gang. Italianen vieren Pasen over het algemeen niet thuis. In plaats van de gezelligheid binnenshuis, zoals bij ons Hollanders, maken zij met vrienden vaak gezellige uitstapjes naar festivals. Als symbool van geluk worden bij de meeste families beschilderde eieren uitgewisseld. Creatieve personen maken voor iemand iets leuks dat betrekking heeft op Pasen. Van een beschilderd ei tot het maken van een gebreide eierverwarmer in de vorm van een kip of paashaasje. Vooral Paasbloemstukken of takken zijn bij ons de laatste jaren in trek, soms voorzien van paasaccessoires zoals echte chocolade-eitjes of houten kipjes en haasjes aan een koordje. Voor het gemak koopt men een chocoladepaashaas, ei of kip voor op de Paastafel. Wel zo lekker en gemakkelijk. Blijkbaar is Pasen zonder eieren geen Paasfeest. Het Paasei wordt doorgaans verwezen naar de opstanding van Jezus, het symbool voor nieuw leven.
Er zijn mensen die Paaseieren laten maken voor een geliefd persoon of maken ze zelf. Door de eeuwen heen zijn er schitterende creaties gemaakt met prachtige versieringen. Het eieren verstoppen voor kinderen is spannend, zowel voor degene die de eieren verstopt als voor de kinderen die ze hopen te vinden. Wie de meeste eieren vindt krijgt namelijk een cadeautje. Soms komt men na jaren nog weleens niet gevonden eieren tegen, die er niet meer uitzien.
De Paastraditie met Paastakken is van oorsprong overgewaaid uit Engeland. Net als bij ons hebben de Engelsen hun eigen lekkernijen, zoals ‘creamy eggs’. Chocolade eieren gevuld met zachte, gele en witte room. Nagemaakt eiwit en eigeel. Bij gebrek aan Paastakken is een geel bosje tulpen net zo leuk op de paastafel. De ene familie doet meer aan Pasen dan de ander.
Ook Duitsers zijn van de partij om hun huizen te versieren. In hun woningen vind je gekleurde chocolade eieren en paashazen. Voorafgaande aan het Paasfeest zijn er verschillende paasmarkten met de mooiste paasversieringen. Waar ter wereld Pasen ook wordt gevierd, het gaat altijd gepaard met eten en drinken. Pasen bestaat niet alleen uit gezelligheid, maar is het belangrijkste Christelijke feest dat gaat over de opstanding van Jezus Christus die uit zijn dood is opgestaan. Goede vrijdag was de dag dat hij door de Romeinen werd gekruisigd. Kortom, Pasen is voor iedereen die gelooft in de opstanding van Jezus een dag van nagedachtenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s