Een barre tocht

regenboog-en-trein-centrum-den-haag-groot

Vorig jaar vertrokken Oscar en Sanne met hun dochter Lotte met de NS naar Italië. Ze hadden een vakantie geboekt via NS-Travel. De autoslaaptrein bleek een goede optie, vooral met een kind. Nadat hun auto aan boord was gegaan, stapten ze in de trein. Door een storing was Den Bosch niet te bereiken werd er halverwege de rit omgeroepen.

‘Hebben wij dat weer? mopperde Oscar tegen Sanne. Wij zijn zojuist vertrokken en hebben nu al stagnatie. Nu kunnen wij niets anders doen dan wachten, gaf Sanne als antwoord. Het vervelendste vind ik het voor Lotte, zei ze weer.

‘Welnee, die zit lief te spelen met haar knuffel meid, kijk maar.’

Na een half uur zette de trein zich weer in beweging.

De tocht naar Italië was schitterend, doch vermoeiend. De airco werkte prima. Dat was een meevaller. Bij het uitstappen in Bologna voelde Sanne alsof er een warme deken om haar heen werd gelegd. Het was behoorlijk warm. In de schaduw was het nog 35 graden. Het wachten was nu op hun auto. Helaas werd deze niet door derden uit de terminal gereden. Ze moesten eerst wachten totdat de wagons met de auto’s aan de terminal werd aangeschoven om vervolgens zelf hun auto eraf te rijden. Het duurde nog een tijdje voordat alle auto’s eruit waren gereden. Lotte stond intussen aan de hand van Sanne te wachten totdat haar vader met de auto aankwam.

‘Weet je dat ik nu al moe ben van die hitte en van de auto ophalen. Mijn overhemd plakt aan mijn rug vast’ zei hij tegen zijn vrouw.

‘Kijk eens naar Lotte, die maakt zich niet druk. Ze houdt zich gelukkig rustig. Kom laten wij gaan we moeten nog twintig minuten rijden naar het hotel.’

Na een zorgeloze vakantie van twee weken gingen ze weer huiswaarts. Oscar moest hun auto weer parkeren in de terminal en daarna nog twee uur wachten op het perron om alvorens te vertrekken met de trein.

‘Het vervelendste is het wachten’ zei Sanne tegen Oscar. Daar gaat zoveel tijd inzitten. Tijdens onze boeking hebben ze niet gezegd dat wij zolang moesten wachten.’

Oscar knikte.

Nu moesten ze hun coupé nog zien te vinden. Bij navraag aan een jonge vrouw vonden ze uiteindelijk hun slaapcompartiment. Door de autorit was Lotte in slaapgevallen. Sanne legde haar neer op de slaapbank. In de coupé was het net zo warm als buiten. Sanne had in de folder gelezen, dat er in de trein airco was. Dat was wel het geval op de heenreis. In deze trein was niet te voelen. Het vocht gutste van haar hoofd af. Ze hadden een geluk dat Lotte een kind was dat zich gemakkelijk aanpasten. Het grootste gedeelte van de vakantie zaten ze bij het zwembad of bij de zee. Dat gaf verkoeling.

‘Hopelijk wordt het wat koeler als de trein gaat rijden’ zei Oscar die als laatste de coupé instapte.

Het bleek ijdele hoop te zijn. Het werd niet koeler eerder warmer. De airco werkte blijkbaar niet.

‘Ik doe eerst even een raam open?’ Sanne.

‘Dan ga ik op zoek naar een toilet’ en ze liet de schuifdeur van de coupé open staan. De eerste toilet die ze tegen kwam zat op slot.

‘Hoe kan dat nou?’ vroeg ze zich af. Lopende langs de coupés zag ze reizigers zitten die er net zo afgemat uitzagen dan zij.

‘Waar is verdorie toch die andere toilet, mompelde ze. Eindelijk vond ze er een. Het was toch van de zotte dat ze bijna een half treinstel door moest lopen om naar een toilet te gaan. Een slechte zaak vind ik dit, dacht ze. Voordat ze weer terugliep naar haar eigen compartiment, hield ze nog een tijdje haar polsen onder de kraan voor enige verkoeling.

Na het middagslaapje van Lotte liepen ze met z’n drieën naar de restauratie. Ze hadden gehoopt daar wat verkoeling te vinden. De enige verkoeling die ze hadden was een drankje. De ramen konden niet open en om de gordijnen dicht houden was geen optie. Een paar reizigers lagen in katzwijm op de banken. Oscar werd er chagrijnig van alsook sommige andere treinreizigers. Bij het weggaan ging men niet meer voor elkaar opzij in de lange paden van de trein.

‘Van mijn levensdagen ga ik niet meer met de trein’ zei Oscar tegen Sanne toen ze weer in hun coupé waren gearriveerd. Kijk nou eens naar Lotte. Onze dochter zwemt nu in haar kleding. Zodra wij weer in Nederland zijn stuur ik de NS een brief. Ik vind het absurd dat de airco kapot is.’

Ze knikte en had het ook moeilijk in deze omstandigheden. Ze zaten nota bene nog in een eersteklascoupé.’

De nacht was bijna ingevallen. Het voelde iets koeler aan door het open raam. Overdag hield hij dit raam steevast dicht. Buiten was het net namelijk net zo warm als binnen.  

De reis zat erop. Met een onfris gevoel reed de trein Den Bosch binnen. Nu moesten ze weer wachten op hun auto.

Een man, die het blijkbaar ook zat was, duwde tegen Oscar aan om uit te stappen.

‘Ga eens opzij man, ik wil eruit. Dit is verdomme de eerste en de laatste keer dat ik met de NS op reis ga. Wat een vreselijke rit was dat vanuit Italië.’

Oscar zei niets. Bijna iedereen zag er verhit uit en bij het minste geringste vloog de vlam in de pan.

Iemand riep: ‘dat hij het maar van de zonnige kant moest bekijken’ waarop de obstinate man link naar de persoon in kwestie keek die dit had gezegd. Snel maakte de persoon zich uit de voeten. Je wist maar nooit hoe hij zou reageren.

‘Ik wil mij even opfrissen alvorens wij naar huis gaan?’ vroeg Sanne aan Oscar en dat geldt ook voor jou en Lotte. De kleding plakt aan onze lijven. Hotel Nuland Van der Valk ligt dichtbij den Bosch. Daar wil ik naar toe? vroeg ze bijna wanhopig. Ook kunnen wij daar een hapje gaan eten.’

‘Dat lijkt mij een goed idee vrouw.’ Ze stapten in de auto en vervolgde hun weg. De volgende dag stuurde Oscar een boze brief naar de NS. Helaas was het antwoord negatief. Hun antwoord was ‘onmacht.’ Door dit antwoord had hun vakantie een wrange nasmaak gekregen.

 

2 gedachtes over “Een barre tocht

  1. uit het leven gegrepen? soms urenlange files of lange rijen op het vliegveld. Vakantie is heerlijk maar de reis er naartoe vaak een crime. Helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s