De Elfstedentocht van 1997

elfsteden-1997

‘’It giet oan!’’, liet voorzitter Henk Kroes in de winter van 2 januari 1997 via het journaal aan het Nederlandse publiek weten. Elf jaar lang was er geen Elfstedentocht meer geweest, waardoor de Elfstedenkoorts flink was opgelopen. Er waren mensen die niet meer geloofden dat er ooit nog een Elfstedentocht zou komen, maar men vergiste zich deerlijk. Het zou een bijzonder zware tocht worden, met harde wind en flinke kou. De vijftiende Elfstedentocht werd gereden op 4 januari 1997.
Elfstedenkoorts
Na de bekendmaking van Kroes stond Friesland massaal op zijn kop. De Elfstedenkoorts brak weer aan. Er werden duizenden telefoontjes per minuut gemaakt, alle hotelkamers en pensions in Leeuwarden waren binnen een dag bezet en toeschouwers belden willekeurige Friese nummers voor een slaapplek. De NOS plaatste 70 camera’s, waarmee de tocht live werd uitgezonden en zelfs vanuit de lucht. Dat weet ik nog goed omdat ik ook aan de buis zat gekluisterd. Vanaf het kraaien van de haan tot aan middernacht was de NOS aanwezig. Alles om de tocht der tochten in beeld te brengen. Het resulteerde uiteindelijk in een kijkersaantal van 9,2 miljoen Nederlanders.
De vijftiende Elfstedentocht werd een barre tocht, zelfs de zwaarste tocht na die van 1963. De gevoelstemperatuur kon tijdens windvlagen rond -18 liggen, met een maximale middagtemperatuur van -3. Extreem koud dus. Ook waren er echter zwakke plekken in het ijs, waardoor er op sommige plekken zogenaamde ijstransplantaties moesten plaatsvinden, waaronder in Sneek.
Het werd de langste Elfstedentocht ooit, met 199,6 kilometer. In 1997 werd er in Leeuwarden gestart, waarna Sneek, IJlst, Sloten en alle andere Friese Elf steden volgden. Hierna keerden de deelnemers weer terug naar Leeuwarden, waar zij nog alsnog 300 meter moesten klunen.
Het werd een zenuwslopende uitslag. Henk Angenent won de Elfstedentocht in de slotfase met een meter verschil van Erik Hulzebosch en een tijd van 6 uur en 49 minuten. Bij de vrouwen was het een nek-aan-nek race. Klasina Seinstra wist met haar eindsprint te winnen, waarmee ze Gretha Smit achter zich liet. Klasina behaalde een tijd van 7 uur en 49 minuten. Wanneer er zich weer een Elfstedentocht zich aandient weten wij niet, als het zover is worden de schaatsen weer geslepen en raakt men weer in de ban van de schaatskoorts.

2 gedachtes over “De Elfstedentocht van 1997

  1. Als ik je bijdrage lees word ik weer helemaal blij ik was al uitgerekend en al met zwangerschapsverlof, mijn kindje was al erg over tijd, de arts had gezegd, hij vind het te koud, pas als het gaat dooien komt hij, ik moest elke dag op controle om te zien of het nog wel goed ging met hem, onder een dekentje op de bank heb ik de hele tocht uitgezeten, ik had een dag verlof gevraagd voor de tocht. ” je gaat er niet naar toe hoor!” had de arts gezegd, nee, ik ga alleen kijken op de bank. Genoten, en inderdaad, na de kou kwam 4 weken te laat mijn zoon, nu 21 jaar en maat 45 schoen en bijna twee meter. Daar dacht ik allemaal aan bij het lezen van je mooie blog..

    1. Mooi verhaal Zilvertje. Onze dochter is van december 1991 en is nu 26 een paar jaar ouder dan je zoon. Net als jouw zoon kwam onze dochter iets te laat op 8 december in plaats van op 24 november. groetjes, Gemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s