Glashelder

MUSKUSRAT

Helder natuurijs werkt op dit moment, nu het stevig vriest, als een spiegel om populaties muskusratten op te sporen. Doorgaans is dit een lastig karwei voor de muskusratvangers die deze dieren doorgaans moeilijker kunnen traceren in tijden van het kabbelende water.
Het natuurijs op sloten en kanalen maakt voor rattenvangers de jacht nu gemakkelijker, aldus Muskusrattenbeheer.
De rattenvanger hoeft nu alleen maar onder het ijs een spoor van luchtbellen te volgen die deze dieren maken om te komen bij hun holen. Bij eventuele dooi zijn ze dus sneller te vangen.
Door al het gegraaf van de muskusrat richten ze al jaren schade aan oevers, kades en de dijken. Naast deze schade is het grote probleem eventuele dijkdoorbraken waar niemand op zit te wachten met als gevolg kans op overstromingen. Daarom is het zaaks om de muskusrat te vangen. De waterschappen geven de opdracht om deze schadelijke dieren te vangen en te vernietigen. Ze breiden zich in grote getalen uit. Vorig jaar zijn er maar liefst 62.000 exemplaren gevangen (Bron: RTL.Nieuws). Het zal nog wel tijden duren voordat ze definitief uit ons land zijn verdwenen. In de volksmond worden deze ratten ook ‘waterkonijnen’ genoemd. Dat klinkt vriendelijker dan ‘Muskusrat.’ Bij onze naaste buren de Belgen schijnen ze een lekkernij te zijn. Ik moet er niet aan denken. Het maakt mij misselijk. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

6 gedachtes over “Glashelder

  1. Ze kunnen volgens mij heel groot worden, ik vind ze doodeng. Wij wonen aan het water en we zijn bang van die beesten, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, maar ze zijn heel slim.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s