Is er nog leven naast fastfood?

hamburger-op-broodje-10049906
Als diabetespatiënt kreeg ik recent samen met een aantal andere patiënten een vrijwillige oproep om mee te doen met een 2-daagse diabetescursus. Zowel mannen als vrouwen waren aanwezig. Iedereen ontving een cursusboek waarin op een simpele manier werd uitgelegd wat diabetes zijn inhield. Naast de complicaties die zich voor kunnen doen, stonden er naast medische termen ook tips in hoe om te gaan met diabetes. Ook de medicatie en de juiste voeding met ingrediënten kwamen aan bod. Vooral het gebruik van suiker, vetten en zout. Het populaire fastfood, dat niet alleen bij de jeugd maar ook bij menig oudere gretig aftrek vindt, stond in het boekwerk genoteerd. Klip en klaar met koolhydraten, vetten, zout etc.
Vanwege de snelle bereiding en de betaalbare prijs zijn fastfoodproducten al jaren erg in trek. Vooral hamburgers, pizza’s, friet en alle in olie gebakken snacks zijn bij menigeen bekend zoals in Europa, de VS en bij ons. Naast de hapklare vette brokken, zoals ik ze voor het gemak noem, zijn zoete dranken ook erg in. Alles waar teveel suiker in zit is een streling op menig tong. Suiker fungeert als een soort drug waar maar moeilijk af te blijven is. Ook zijn er liefhebbers van hartige producten waar doorgaans teveel zout in zit.
In de jaren 1950 waarin ik opgroeide was de markt lang en na niet overspoeld met diverse lekkernijen en bijzondere producten. Het was nog kort na de Tweede Wereldoorlog. Chips, friet, mayonaise etc. kwamen een aantal jaren later. Het woord ‘fastfood’ was volslagen onbekend. Door de jaren heen namen diverse nieuwe (kantenklare) producten de overhand, gecreëerd door de fabrikanten. Sommige nieuwe producten bevatten tot vandaag de dag, teveel vet, suiker en vooral ook zout. Kans op dichtslibben van aderen, hoge bloeddruk en over de rest maar niet te spreken komen al jaren voor. Voedingsmiddelen die niet meer weg te denken zijn uit ons eetpatroon.
Fish en chips, de bekende snelle en vette hap, werd pas rond 1860 in Engeland verkocht. Vis was een product dat voorhanden was. Via de scheepvaart en het treinverkeer werd de vis vers aangeleverd. Het favoriete voedsel voor de werkende klasse. De beroemde maaltijd van vis en patat werd zo’n succes dat er rond 1910 meer dan 25.000 fish en chips winkels verschenen. In de Amerikaanse staat Missouri kwam de eerste drive-in, in de plaats Springfield. Automobilisten en andere verkeersdeelnemers die de zogenaamde ‘route 66’ volgden, kwamen aan bij de drive-in voor een hartige hamburger en bijproducten.
Sinds jaren hoeft Fastfoodbedrijf McDonalds niet meer te worden geïntroduceerd. Overal ter wereld staat er wel een concern. Het eet- en speelparadijs voor, in eerste instantie, kinderen en hun familie. Door de jaren heen heeft McDonalds bepaalde producten aangepast en zijn er min of meer gezondere producten bijgekomen. Dat geldt ook voor sommige drankjes. Sommige fabrikanten zijn mondjesmaat bezig om te minderen met suikers en zout in hun producten. Ook wordt de reclame op veel verpakte producten aangepakt, die soms de suggestie geven dat er vrijwel of geen suiker in de verpakking zit, terwijl het tegendeel waar is. Nieuwe diabetespatiënten groeien nog steeds. Het wordt zaaks dat men de vinger aan de pols houdt met gezonde producten te eten in plaats van al dat fastfood. De tijd zal het leren.

10 gedachtes over “Is er nog leven naast fastfood?

 1. Mooi stuk. ja, we worden zo voor de gek gehouden, ik heb er altijd veel aandacht aan besteed in mijn lessen. Op de voorkant beloven ze van alles, mooie plaatjes van natuurlijke producten in koeienletters, maar op de achterkant bijna onleesbaar de chemie, ook al weer verpakt in namen die gezond klinken, vreselijk.

  Mijn ogen gingen open in 1979, ze hadden het toen over limonadesiroop met natuurlijke ingrediënten, geen kleurstof en zo, ik dacht toen: heb ik dan al die jaren een soort van verf gedronken, ja, dus. Ik maak het nu zelf, gewoon water met fruit, of lekker thee van verse gember. De MAFFIA zit overal, ze komen zelfs aan ons eten!

  1. Al doende leert men en heel slim van je dat je de limonade zo hebt opgelost. Best een goede tip. Inderdaad worden de mensen nog steeds voor de gek gehouden.

 2. Moeilijk voor een diabetespatiënt, vooral als je het gevaarlijke type hebt.

  Pas geleden waren we nog bij een MacDonalds en bij een vergelijkbare tent n Duitsland. Ik vond alles er nog net zo vet en zout als voorheen. het broodje onder de hamburger leek nog steeds op een spierwit lapje vilt ☻

 3. Dan zijn er ook nog de kant en klare maaltijden die je in de supermarkten kunt kopen. Daar zit ook van alles in dat slecht is voor de gezondheid.
  Er is nog een lange weg te gaan naar gezond voedsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s