Broodnodige jongerenwoningen

JONGERENWONINGEN CadenzaJONGERENWONING
2015
Vandaag de dag kennen wij in een aantal steden zogenaamde Micro-woningen, onder andere in Amsterdam. Klein van oppervlakte maar net even anders. De Micro-woningen zijn dertig of 40 m2 groot en werden vanaf 2015 volop gebouwd, daarna verhuurd of gekocht door jonge mensen. Het zijn zogenaamde één-kamerwoningen. Vanaf 2015 kwamen ook in Utrecht en in Eindhoven dergelijke Micro-woningen. Soms koopt men ze uit pure noodzaak of bewust om erin samen te gaan wonen. Tot vandaag de dag is er al enige tijd een schrijnend tekort aan jongerenwoningen. Er worden er nog wel enkele gebouwd maar ze voldoen lange na niet aan de aanvraag. Het probleem doet mij denken aan de jaren 50 toen er 5 jaar na de Tweede Wereldoorlog er voor sommige jonggehuwden geen (goede) woning voorhanden was. Dit gold toen ook voor mijn ouders die met mij als baby en peuter woonden achter een kapperswinkel. De oppervlakte achter deze zaak was net zo groot als hiervoor genoemd. Door kortsluiting in de kapperswinkel ontstond er brand, waardoor wij in de nacht met een politiejeep naar mijn grootouders reden om tijdelijk onderdak te vinden in hun ruime woning. Niet lang daarna verhuisde wij naar een grote woning in dezelfde stad.
In mijn eigen woonplaats Zoetermeer deden jaren daarvoor in 1975 de zogenaamde HAT-woningen of beter gezegd de Van Dam-eenheden hun intrede. Dat waren de eerste kleine woningen voor jonge mensen. Ze waren veelal geschikt om er alleen in te wonen. Het bestond uit een kleine woonkamer met dito slaapkamer, een piepklein keukentje en ruimte voor een wasmachine. Een vaatwasser was uit den boze. Veelal werden ze gebouwd zonder buitenruimte zoals een balkon of tuintje. Her en der staan ze nog steeds in een paar wijken in mijn woonplaats. Rond 1980 kregen in Wageningen een aantal leegstaande gebouwen door de gemeente een herbestemming en werden omgebouwd tot deze Hateenheden. Deze, veelal oude panden, stonden al een tijdje leeg en een ervan bleek als kraakpand te fungeren aan de Heereweg.

Zoetermeer

Met z’n tweeën kon men wonen in een zogenaamde HAT-woning werd er gezegd, al was het wel erg krap. Een Hateenheid, zoals dat eigenlijk heette, betekende zoiets als: Huisvesting voor Alleenstaanden en Tweepersoonshuishoudens. Voor die laatste groep was het aanpassen geblazen, want je kon simpelweg je extra spullen niet kwijt. De toenmalige staatssecretaris Marcel van Dam lanceerde in dat bewuste jaar deze jongerenwoningen. Op zich een aardig idee en het was de bedoeling om 110.000 woningen te bouwen waarvan er helaas maar tot 1985, 77.000 van werden gebouwd. Omdat er op één kavel meerdere woningen konden worden gebouwd was dit financieel aantrekkelijk, ook omdat de woningen niet erg groot waren. Er kwam een subsidieregeling voor woningbouwverenigingen. Toch werd op een gegeven moment de subsidiekraan stopgezet, waarschijnlijk omdat de kosten de pan uitrezen, al is dit nooit volmondig gezegd. Tot vandaag de dag is de situatie voor de jongeren niet veel verbeterd. Mondjesmaat komen er hier en daar wat jongerenwoningen bij of men vertrekt naar elders waar het niet veel beter is. Door de toeloop van vluchtelingen etc. is er meer druk op de huizenmarkt gekomen.

Zelf vermoed ik dat het woningtekort voor jongeren nog wel een tijdje zal aanhouden, vooral in de grote steden alhoewel het in de dorpen niet veel beter is. Triest voor jonge mensen die vroeg of laat ook eens hun eigen leven willen gaan leiden. De tijd zal het weer leren.

4 gedachtes over “Broodnodige jongerenwoningen

  1. Zo ging dat met de woningen. Van de oudere zussen weet ik nog dat zij haast niet aan een woning kwamen,verloofden moesten samen een bepaalde leeftijd hebben bereikt van, bijvoorbeeld,55 jaar of meer, om bovenaan de lijst te komen.
    Nu de vergrijzing toeslaat, in onze omgeving in snel tempo, zou je verwachten dat over 1 generatie meer woningen vrijkomen.
    Leegstaande kantoren zouden vaker gebruikt kunnen worden, ook een idee.
    Afwachten maar.

  2. Las met veel interesse je bericht over jongerenwoningen. Persoonlijk vind ik de bewoonbare oppervlakte wel net iets te klein. Voor een koppel zonder kinderen is het evenwel toch mogelijk om in een woning van 50m² te wonen. In België zijn er appartementjes met 1 slaapkamer op een dergelijke oppervlakte die wel degelijk over alle comfort beschikken. Groetjes, Nelly.

    1. Het draait hier altijd om het geld Nelly. Vandaag de dag is de jeugd die hier moeilijk aan een huis kunnen komen, blij met wat ze krijgen. Maar of dit altijd goed is? Groet, Gemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s