BELLETJE TREKKEN

Belletje trekken, belletje lellen of belletje leuren; in Vlaanderen heet dit ‘belleke trek.’ Belletje ‘trekken’ kan vandaag de dag niet meer, want de oorspronkelijke metalen of koperen trekbel uit de jaren 1900 is niet meer in de hedendaagse woning te vinden. Alleen bij oude panden uit die tijd vind je ze nog weleens. Ook op rommelmarkten of bij handelaren waar oude materialen van toentertijd nog te vinden is. De laatste jaren is het een trend om oude materialen in je nieuwe woning te laten plaatsen.
Van oorsprong is het belletje trekken een baldadige grap die eruit bestaat bij iemand aan te bellen zonder de intentie te hebben die persoon te bezoeken of te spreken. Ooit is er iemand mee begonnen tot ergernis van veel, vooral oudere mensen. Het spel wordt al gespeeld door kinderen sinds begin van de negentiende eeuw.
Denk nou niet dat dit belletje trekken een typisch Hollands fenomeen is, het wordt vooral door kinderen op veel plaatsen in de wereld uitgevoerd. Om te voorkomen dat de dader een berisping krijgt, rent hij of zij weg, teneinde niet door de bewoner(s) ontdekt te worden. Later in de tijd werd er door een slimmerik geprobeerd de deurbel vast te zetten, zodat deze continue bleef bellen. Dat gebeurde met een speld of met plakband.
Vooral bewoners van een zogenaamde boven- of portiekwoning in de grote steden waren de sigaar. Zij konden niet direct zien wie er aan de voordeur stond. Als de voordeur werd geopend, zag men van bovenaan de trap de persoon staan die je wilde spreken. Na het gesprek deed diezelfde persoon de deur weer dicht. Of men moest met de trap naar beneden om de voordeur alsnog dicht te doen. De trekbeljeugd rende dan, nadat de deur was geopend, snel het portiek af en liet de voordeur openstaan. Mensen op leeftijd vonden dit spel een drama. Altijd moesten ze met de trap naar beneden om de voordeur te sluiten.
Woonde men beneden dan kon je vaak via je woonkamerraam zien wie er voor de deur stond en liet de lastpak staan, waardoor de lol van het trekken aan de bel er bij de dader(s) al snel afging. Vandaag de dag bestaat het belletje trekken nog steeds, alleen is er van trekken geen sprake meer. De hedendaagse bel maakt misschien wat minder geluid, maar heeft hetzelfde effect. Mensen voor niets naar de deur laten lopen. Sinds de Post de laatste jaren meer pakketten brengt dan briefpost ervaar ik meerdere keren van de week dat de deurbel gaat om voor een van de buren een pakket aan te nemen of soms voor mijzelf. In het belang van de post moeten de postbezorgers de pakketten dezelfde dag slijten bij iemand in dezelfde straat, als de klant niet thuis is. Rond 18.00 uur (etenstijd) komt de eigenaar van het pakket deze dan ophalen.
De oude trekbel had één voordeel. De klepel er tijdelijk afhalen als het bellen de spuigaten uitliep door de spelende en soms voor veel mensen van toen baldadige jeugd.

6 gedachtes over “BELLETJE TREKKEN

  1. Ja, er werd gelachen maar het spel duurde nooit lang, er zat te weinig variatie in.
    De ‘leukste’ grap was, in een lang huizenblok, van twee voordeuren de knoppen aan elkaar te binden en bij beiden aan te bellen. Van een afstandje zagen we hoe beide bewoners de deur niet open kregen en een van ons het touw los knoopten.
    Dit spel duurde niet lang, de ouders kregen er lucht van en wij straf. Terecht.☻

    1. Nog niet zo lang geleden was onze deurbel kapot. Vanaf die tijd tikte men tegen onze ramen en in het ergste geval bonsde iemand. Ik schrok er steeds van en verzocht mijn man om maar eens te kijken naar een nieuwe deurbel. Leuke feedback Trudy.

  2. Het was toch een mooie tijd. Mijn schat deed het beter. Wanneer hij belleke trek deed keek hij eerst of er nog jonge gastjes in de buurt waren en belde dan ergens aan. In plaats van te gaan lopen bleef hij staan en wanneer er werd opengedaan zei hij doodleuk: daar lopen ze en hij wees in de richting waarin de jonge gasten liepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s