Historisch Leerdam


Wie kent Leerdam niet van de beroemde glasfabriek gevestigd aan de Lingedijk. De stad Leerdam komt voor het eerst in de boeken voor in 1143 en wordt vermeld als Ter Lede of Ter Leede. In die tijd sprak men over een heerlijkheid. Deze heerlijkheid behoorde toe aan de Heren van der Lede. Nadien kwam het geslacht Van Arkel daaruit voort. De Heren van der Lede hielden hun bezit tot 1305, waarna het in handen kwam van de Heren Van Arkel. Pas in 1382 krijgt Leerdam stadsrechten van Otto van Arkel en later nog eens van Willem VI van Holland in het jaar 1407. Het geslacht Van Egmond kreeg in 1428 het gebied tot de 15e eeuw, waarna het aan het Huis van Oranje-Nassau kwam. Ook zijn er goed bewaarde historische gebouwen bewaard gebleven in deze stad, zoals de Grote Kerk, het Hofje van Mevrouw van Aerden, de gedeeltelijk gerestaureerde stadsmuren aan de Zuidwal en het Oude Raadhuis. Er waren 4 poorten in de stadsmuur. Deze poorten zijn echter in de 19e eeuw gesloopt. In de Kerkstraat, tegenover het Hofje van Mevrouw van Aerden bevond zich het Drossaardshuis. Het poortje met daarboven de tekst “Vriheyt en is om gheen gelt te coop” is het enige dat overgebleven is. De oudste grafzerk in de Grote Kerk van Leerdam bedekte het graf van de laatste heer (Jan) van Arkel. Direct rechts van de ingang is de steen te zien. Bron: Geschiedenis Leerdam.
Leerdam had ooit een ‘kasteel van Leerdam’ dat tijdens de Spaanse overheersing in Holland door de Spanjaarden is verwoest in het jaar 1574. Het is helaas nooit meer herbouwd. Op deze plek staat vanaf 1770 het Hofje van Mevrouw Van Aerden in de Kerkstraat (centrum), dat nu een museum is. De entree van het museum is aan de Huisgracht (ingang tuin). Website: http://www.hofjevanaerden.nl Nadat het Kasteel van Leerdam verwoest was, kwam Maria van Oranje er te wonen en bestuurde voor haar broer het graafschap.
In de 18e eeuw ontstond een glasfabriek alsook was er de houtindustrie. Dat laatste is wat minder bekend bij mensen van buitenaf. De huidige Glasfabriek Leerdam is internationaal bekend. Vanaf Pasen tot eind september werken glasblazers uit binnen- en buitenland in het glascentrum, dat dan open is voor het publiek.
Puur Glas genieten in Leerdam
Dr. Reilinghplein –
4141 DA LEERDAM
Tel 0900 4636888
E-mail:
info@vvvzhz.nl
Website
webshop
De stad geniet ook bekendheid door de Leerdammer Kaas dat in het nabijgelegen Schoonrewoerd wordt geproduceerd.
Waar water is wordt doorgaans gevaren. Ook in Leerdam is dit het geval. Er zijn jachthavens met rondvaartboten die menig toerist al varend de mooie omgeving laat zien onder het genot van een hapje/drankje. Ook is er gelegenheid om zelf een boot te huren. Telefoon: 0345-651269.
Email: info@rederijleerdam.nl
Na het varen kunt u naar behoefte het oude centrum in waar volop horecagelegenheden zijn en tevens het winkelgebied is. Ook kunt u in Leerdam en omgeving fietsen en wandelen naar hartenlust. Zo heb je de volgende routes: VVV-Leerdam/Gorinchem info@vvvgorinchem.nl
Boerenervenroute
Fietsroute langs de mooiste boerenerven in het hart van de Vijfheerenlanden.
De kijk vanaf de dijkroute
Die fietsroute loopt via de dijken rondom de Vijfheerenlanden. Het gaat hierbij om de Lekdijk, de Diefdijk, de Lingedijk etc.
Lingelusthofroute
Een prachtige route door open land en landgoederen, over de hoge Diefdijk en langs de slingerende Linge met een weelde aan kerken.
Lingeroute Leerdam
Mooie fietsroute langs beide zijden van de Linge. De totale lengte van de route is 69 kilometer, maar kan ook in twee kortere afstanden verdeeld worden.
Trajecten van de landelijke ‘Pieper’ route (totaal 1000 km) in de regio Zuid-Holland Zuid. Traject het Schoonrewoerdse Wiel naar Werkendam vice versa.
Vóór DE WANDELAARS:
• De Bert Haanstraroute.
Omschrijving
U wandelt de Glas-filmroute in en door Leerdam en buurplaats Asperen om vervolgens over de Linge weer terug te keren naar Leerdam. Info bij de VVV.
• Glasobjecten en beeldtuinenroute.
Omschrijving
Het sfeervolle historische centrum van Leerdam is het vertrekpunt voor deze route. U ontkomt hier uiteraard niet aan de Glasblazerij en het Nationaal Glasmuseum. Vanaf Heukelum zet u de wandeling aan de andere kant van de Linge voort via de beeldentuin Land en Beeld en uitgestrekte fruitboomgaarden. Info bij de VVV.
O V E R N A C H T I N G E N
http://www.hetoudeposthuys.nl/Leerdam
Email: info@bedandbreakfastleerdam.nl of via diverse reissites via internet.

4 gedachtes over “Historisch Leerdam

    1. Het glas is bekender dan de kaas. Internationaal is het Leerdammer glas bekend. Het kan zelfs zo zijn dat de wijnglazen waaruit je misschien drinkt afkomstig zijn van de Glasfabriek uit Leerdam. Groet Gemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s