VELDMUIS

VELDMUIS

Omdat wij 25 meter van een dijk af wonen, komt het weleens voor dat er allerlei ongedierte onze tuin bezoeken. Ooit hadden wij na 17 jaar een zwarte rat in onze tuin. In die tijd werden er werkzaamheden aan de dijk verricht door het Hoogheemraadschap. De dijk werd voor een gedeelte afgegraven met alle gevolgen van dien. Ook werden wij op een keer getrakteerd door een zwarte rivierkreeft die vrolijk over het achterpad liep. Veldmuizen kom je vrijwel overal tegen. Nu was ik de boosdoener en gaf tijdens de wintermaanden en in het voorjaar de tortelduiven voer. Toen het voer op was en de duiven op de schutting op mij zaten te wachten, pakte ik een beschuit, verpulverde deze om het eten voor hun gemakkelijker te maken. Helaas bleven er nog twee behoorlijk stukjes liggen.
Diezelfde avond zat mijn man in de tuin en zag in het schijnsel van een van de lantaarns een muisje weglopen met een stuk van het beschuit. Voordat hij naar binnen ging pakte hij een muizenklem uit de schuur en had deze neergezet met een restant van het beschuit erin geklemd. Blijkbaar vreten muizen van alles ondanks ze van origine planteneters zijn. De volgende dag na zijn werk zag hij dat de muis in de klem zat. Om te voorkomen dat er meer muizen in onze tuin zouden komen, deed hij vervolgens elke keer een stukje kaas in de klem. Nu had hij in een week 3 muizen gevangen.
Volgens de boeken kan een muizenplaag zich voordoen bij droog voorjaar, zacht najaar en tijdens een zachte winter. Zelf ben ik niet bang voor muizen, maar ik wil ze ook niet in mijn huis hebben. Een muizenplaag steekt soms in ons land zo af en toe de kop op. Naast planten eet hij voornamelijk grassen, kruiden, granen en zaden, mogelijk aangevuld met insecten en slakken. Ze zijn ’s nachts en in de schemering actief. Deze dieren leven graag in open gebieden met grassen en graanakkers, wegbermen en dijken, spoorwegtaluds, slootkanten, graslanden en klavervelden. Ze leven het liefst in drogere streken met kort gras. Ze ontbreken in drassige streken en in gebieden met al te hoog gras.
Zolang er mensen zijn die vogels voeren, waarvan ik er een van ben, kun je erop rekenen dat vroeg of laat de veldmuis zich laat zien.

12 gedachtes over “VELDMUIS

 1. De muizen smullend van het vogelvoer vind ik een mooi schouwspel.
  De buurtkatten die elkaar afwisselen met het loeren en jagen op de muizen, neem ik op de koop toe.

  Zolang zij met elkaar buiten blijven vind ik het prima.

  Tot mijn verbazing was het vangen en buiten zetten van een buurtkat een lastige klus.
  De vogels en muizen blijven simpel uit zichzelf buiten.

  Mijn buren doen weinig met hun katten.
  Het grootste deel van de tijd zitten ze in mijn tuin.
  Ze eten en drinken bij mij en soms slapen ze zelfs in mijn tuin.
  Ik erger me hierbij meer aan mijn buren dan aan de buurtkatten.

  Diervriendelijke groet,

  1. Leuke reactie Rob, bij ons komt de rode kater van de buren bij ons buurten in de tuin en zelfs in huis. Vooral al zijn eigenaren op vakantie zijn. Alleen eten en drinken doet hij niet bij ons. Wel krijg ik steevast kopjes van hem. Katten heb ik zelden of nooit in de tuin maar ik vind het geen bezwaar als ze komen. Onze eigen poes is vier jaar geleden overleden jammer genoeg aan een nierziekte. Ook een diervriendelijke groet terug. Sinds een paar dagen heb ik ook een citatenblog op wordpress.com. Link: http://woordspelingen.wordpress.com

   Misschien leuk om eens te kijken?

   1. Dan leen ik een buurkat voor een paar dagen, deed een vroegere buurvrouw een paar keer per jaar.
    Een kat is onontbeerlijk in een wijk. Dat werkt ook preventief.

 2. Het zijn schattige diertjes als je ze dood ziet liggen, maar ik ben bang voor al die knagers. Hier woon ik bij een sloot en de hele wijk wordt overlopen door de ratten, ze zijn nergens bang voor en erg groot, ze maken gangen van sloot, naar huis, naar huis.

  Eenmaal had ik er een in mijn keukenkastje, ik merkte het pas toen de zuurkool was lek gebeten en de worst op. Geluid en wij, hij was niet bang, een bedrijf heeft me moeten verlossen, brrrrrrrrrrrrrrrr, ik ben zo bang geweest.

  Net als in je verhaal, je komt er pas later achter.

 3. VRoeger toen de wijk nog niet was volgebouwd hadden we veldmuizen en mollen. V oor de muizen die we op de zolder en in de spouwmuren hoorden hadden we een oplossing : een electronisch apparaatje die geluiden uitstuurde die deze beestjes niet konden verdragen! Ze liepen het huis uit ,hahaha! En voor de mollen plantten we een soort plant ,die gemakshalve een mollenplant genoemd werd, en die een geur verspreidde die de beestjes niet graag roken. Ze zochten hun wroetgebied dan maar elders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s