De bakfiets een handig vervoermiddel

KLEINE BAKFIETS

Zo af en toe kom je weleens mannen en vrouwen tegen die op bakfietsen rijden met doorgaans kleine kinderen erin. Naast dat zo’n bakfiets er erg leuk uitziet is het ook een prima vervoermiddel. Een paar dagen geleden zat ik samen met mijn man op het terras van een strandpaviljoen in Katwijk toen er een bakfiets vanaf een duinpad bijna het strand op kwam rijden. Een vrouw trapte de fiets. In de bak zaten twee jonge kinderen tussen een aantal strandattributen. Blijkbaar was de vrouw niet alleen want een manspersoon kwam hun richting uitgelopen. Nadat hij de kinderen en de spullen had uitgeladen, reed de vrouw rechtsomkeert de transportfiets weer naar boven om deze blijkbaar op de boulevard te parkeren.
Mijn gedachten gingen terug naar het jaar 1956, toen mijn ouders met mij gingen verhuizen. In die tijd had mijn vader nog geen auto en de inventaris werd diverse keren ingeladen en weggebracht naar onze nieuwe woning. Ook ik werd als 3-jarig kind in de bakfiets neergezet tussen een aantal spullen. Mijn moeder die aanwezig was in het nieuwe huis nam mij bij aankomst van mijn vader over en bracht mij het huis binnen. Van de rest van de verhuizing heb ik niets meegekregen. Daar was ik nog te jong voor. Wel hoorde ik jaren later dat moeders staande spiegel was gekapseisd en gesneuveld.
De bakfiets, die er toentertijd anders uitzag, was een favoriet vervoermiddel dat de laatste jaren is aangepast. In plaats van een grote houten laadbak is de bak nu kleiner geworden, waarin een aantal spullen vervoerd kunnen worden, maar ook kleine kinderen, voorzien van een veiligheidsgordel. Je moet er namelijk niet aandenken dat kinderen uit een rijdende bakfiets zouden kunnen vallen omdat ze onverwachts op zouden kunnen staan. Een kind is nu eenmaal onberekenbaar.

Omtrent de eeuwwisseling werd het nieuwe model bakfiets in Nederland populair voor het vervoer van kinderen.
De voordelen van een driewielige bakfiets zijn:
• Zijn stabiliteit. Hij blijft gewoon staan bij het op- en afstappen;
• Makkelijk te parkeren;
• Hij fietst licht, ook al zit de bak vol.
Tot in de jaren 50 was een bakfiets vooral een vervoermiddel voor beroepsmatig gebruik. De laadbak was ook veel groter, maar minder diep. Veel leveranciers, zoals bakkers en kruideniers gingen met de bakfiets langs de huizen om hun producten aan de man te brengen. Vandaag de dag gebruiken veel jonge gezinnen de bakfiets in plaats van een auto. Deze fiets is in onze maatschappij niet meer weg te denken. Sinds 1990 geldt een bakfiets als fiets en mag dus op een fietspad rijden. De bakfiets is een handig vervoermiddel die eigenlijk nooit is weggeweest alleen aangepast is in een ander jasje.

6 gedachtes over “De bakfiets een handig vervoermiddel

  1. Je ziet ze nu heel vaak, voordeel, je ziet je kindjes goed zitten. Ik heb mijn kinderen altijd jaar op jaar gehad, zo ook mijn jongste twee, ik was alleenstaand, dus moeilijk was het ze te vervoeren, ik had dus een dubbel kinderwagen, met lig-en zitgedeelte, maar er kwam een moment dat ze de fiets op moesten, een zag ik nooit, die zat achter me rug, deze bakfiets was dus ideaal geweest. In die tijd had je wel een soorttentje achter je fiets, maar dan zag je twee kinderen niet en de angst dat ze werden aangereden, nee, geef mij maar de bakfiets, helaas kwam hij voor mij te laat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s