Hoe een koe haar baas vangt

de lakenvelder

Boer Harmsen en zijn vrouw Ina schrokken vroeg in de ochtend wakker van het hevige onweer dat hun land teisterde. De bliksemschichten schoten door hun slaapkamer. Tijdens het donderen hoorde Harmsen hun koeien loeien en de varkens krijsen.
‘Ik ga even polshoogte nemen Ina. De dieren zijn erg onrustig’ en stapte direct zijn bed uit. Beneden in het achterhuis deed hij zijn overal en laarzen aan en liep via een zijdeur zijn koeienstal in. Daar trof hij twintig rumoerige koeien aan. Sommige van hen keken wild uit hun ogen. Op twee koeien na stonden er achttien achter een metalen hek. Net op het moment dat hij een van zijn staldeuren opende om richting de varkensstal te lopen, hoorde hij achter zich een hevig gekraak en zag twee koeien op hem afkomen die dwars door het houten stal hek losbraken. Meteen rende hij door de geopende deur naar buiten met de koeien in zijn kielzog. Bij zijn boerderij aangekomen brandde er licht en zag hij bij binnenkomst zijn vrouw en zoon Jaap zitten.
‘Kom meteen mee Jaap. Twee koeien zijn dwars door het hek in de stal het land opgerend.’ Samen liepen ze naar hun koeien toe.
‘Eigenlijk moet ik Tinus de stier erbij halen. Die maakt ze wel mak vader’ zei Jaap.
‘Ik denk dat het beter is om Tinus ook maar met rust te laten. Laat de koeien maar tot bedaren komen’ gaf Harmsen als antwoord. Over een uur zien wij wel weer.
De hele ochtend bleven de koeien, behalve de varkens onrustig. Harmsen liep met Jaap richting de koeien om ze naar binnen te halen. Ze moesten alsnog gemolken worden. Bertha, een flinke koe liep rustig mee richting de stal, maar met lakenvelder Gerarda was geen land mee te bezeilen. Ze loeide nog hevig. Wat Jaap ook deed om haar mee te nemen, ze verzette geen poot. Jaap gaf een paar klappen op haar billen. Ze loeide uit protest, maar deed geen poging om te lopen.
Harmsen was met Bertha weggelopen. Onverwachts zetten Gerarda het op een lopen en rende richting de stal. ‘Vader kijk uit’ schreeuwde Jaap, ze komt uw richting uit.’ Van schrik sprong Harmsen op zij, maar kon niet voorkomen dat hij door de horens van Gerarda werd geraakt en hield er nadien voorgoed een rugletsel aan over. Met een koe valt niet te spotten.

8 gedachtes over “Hoe een koe haar baas vangt

  1. Ben opgegroeid tussen de koeien van de buren, veel respect voor deze dieren, maar wat hen overkomt vind ik vreselijk, melk produceren voor de hele bevolking en niet voor hun eigen kindjes, alles raakt ontregelt aan die diertjes. Vroeger elke burger een koe en een geit en een kip, dat was veel beter. Wereld aanpassen, breng de koe naar de burger ipv al die megastallen en dierenbeulerij. Mooi verhaal, zag het voor mijn ogen gebeuren, knap.

      1. Vreselijk he en ze zijn zo goed op zichzelf, sterk en slim, het is echt een hele rare wereld geworden. Als ik ook naar die mooie foto kijk denk ik, hoe is het mogelijk, dat we die lieverds zoveel leed aandoen. Ik weet zeker dat er een tijd komt dat de mens er anders tegenaan gaat kijken, maar ondertussen, ja, ondertussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s