Geen dag als al die anderen

SONY DSC

Naast onze vakantiebungalow staat een Vlinderstruik. Vlinders vliegen af en aan. Blijkbaar ben ik niet de enige die naar ze kijkt. Een mevrouw die voor haar bungalow zit staat op en ik volg haar met mijn ogen. Ze probeert iets vast te pakken dat niet meteen lukt. Ik concentreer mij op haar handen en ik zie dat ze een vlinder wil pakken. Ik loop naar haar toe. De vlinder zit vast in een spinnenweb. ‘Zou de vlinder het redden?’ vraagt ze aan mij. ‘Ik zie nergens de spin’ geef ik als antwoord. Uiteindelijk lukt het haar om hem te bevrijden. Ze plaatst hem op een stevige tak van een kleine struik in de buurt. ‘Hij beweegt amper’ zegt ze weer. Afzonderlijk lopen wij weer naar ons verblijf.
Ik ga verder met hetgeen waarmee ik bezig ben. Aan de vlinder denk ik niet meer. De volgende dag zie ik dat hij onder de struik ligt. Een van zijn vleugels wappert heen en weer, de andere ligt roerloos. ‘Waarschijnlijk is mijn redding voor niets geweest’ hoor ik de stem van de redster achter mij. Even later constateren wij dat de vlinder alsnog dood is. Wij bekijken hem goed en zien ragfijne draden van het spinnenweb op een van zijn vleugels zitten. De plakkerige draden zijn de boosdoeners geweest.
Diezelfde middag roepen twee kinderen mij. ‘Komt u eens kijken mevrouw? Wij hebben een merel gevonden die in het gras blijft zitten.’ Merels kennende, hippen meteen weg als je in hun buurt komt. Ik loop met de kinderen mee en ik zie een merelman in elkaar zitten met zijn kopje naar beneden. Zijn lijf beweegt amper. Zijn rechteroogje zit dicht. Ik besluit om ter plekke de vogelopvang te bellen en vertel hun het verhaal. ‘Kunt u een doos over hem heen zetten voorzien van een paar gaten? Vraagt de medewerkster.’ Ik geef als antwoord dat ik op vakantie ben. ‘Ik zoek wel naar een oplossing’ zeg ik en ze beloven om de vogel op te halen. In het keukenkastje vind ik een afdruiprek en plaats deze over de vogel heen. Zo kunnen wij elkaar zien. Hij wordt opgehaald en de hulpverlener vertelt over de merelziekte. ‘Op hoop van zegen mevrouw’ zegt hij weer. In stilte hoop ik dat de merel het redt en hij wat later weer wordt uitgezet.

4 gedachtes over “Geen dag als al die anderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s