Zonder afscheid

Mijn verste herinneringen zijn vaag. Dit jaar is het precies 55 jaar geleden dat een van mijn oma’s stierf. Ik was toen 10 jaar. Soms vraag ik mijzelf af of ik de herinneringen met haar wel heb ervaren. Het zijn meer vlagen geworden. Oma stierf zonder afscheid te nemen van haar kleinkinderen, waarvan ik de oudste was. Onderweg naar huis, na een vakantie, vertelde mijn moeder mijn jongste zus en ik dat oma was overleden aan een longembolie en inmiddels was begraven. Wat was ik boos op mijn moeder toen ze dit vertelde. De hele weg in de auto terug naar huis kon ik er maar niet over uit. ‘Waarom heb je ons niet eerder opgehaald van het vakantieadres’ vroeg ik toen. ‘Dan hadden wij oma nog gezien?’ Mijn jongste zusje die vier jaar jonger was, beaamde dit onder een luid gehuil. Mijn vader was het deels met ons eens, maar begreep moeders bedoeling. Ze gunde haar kinderen en het nichtje en neefje deze vakantie. Zelf had ze van haar moeder ook geen afscheid kunnen nemen omdat ze snel was overleden. Het zou de eerste en de laatste keer niet zijn toen mij dit na jaren weer overkwam.

25 juli 1975 landde ik op het Vliegveld van Malaga in Spanje. De volgende dag zou ik 24 jaar worden. Ik ontving bij familie een telegram dat opa, de vader van mijn moeder door ouderdom was overleden op mijn verjaardag. Na enig overleg bleef ik alsnog in Spanje. Mijn spaargeld zat in mijn vakantie. Daardoor kon ik niet meteen terug naar Nederland. Later gaan had geen zin omdat opa dan begraven was.

Blijkbaar mocht ik geen afscheid van beiden nemen en blijft mijn vraag over ‘Waarom dit moest gebeuren? voorgoed onbeantwoord.

6 gedachtes over “Zonder afscheid

  1. Dat zijn gebeurtenissen die blijven knagen aan je en die je ook nooit zult vergeten. Ik ben dankbaar dat de kinderen en de oudere kleinkinderen afscheid hebben kunnen nemen van hun vader en opa. Niemand werd verplicht want niet iedereen kan het aan om met de nakende dood geconfronteerd te worden. Maar het vredige op het gezicht van mijn man dat hij iedereen nog eens gezien heeft maakte zijn heengaan draaglijk.

    1. Fijn dat het afscheid nog heeft plaatsgevonden samen met u en de kinderen en kleinkinderen. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Het is al lang geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s