Onze zitbank, decadent en nostalgisch

romeinse ligbank
Een bekende winkelketen uit Zweden maakt momenteel reclame voor een zitbank, die niet alleen geschikt zou zijn om erop te zitten maar ook voor ander gebruik. In oude films over het Romeinse Rijk zie je vooraanstaande Romeinen liggen in plaats van zitten op fluwelen banken aan een lange tafel. Al liggend worden er hapjes voorgeschoteld. In onze tijd is een zitbank ook een werk- en ligbank geworden. De laatste komt overigens veel voor. Het bankstel wordt vaak als een extra bed gezien. Men hangt soms figuurlijk in een bank, soms verscholen tussen een paar sierkussens. Een bank heeft soms wat te verduren. Zitten op een bank, waar hij uiteindelijk voor is bedoeld, levert doorgaans geen problemen op. Anders wordt het als men met het bord op schoot het diner verorberd. Vlekken liggen dan op de loer. Kinderen die de bank gebruiken als trampoline. Ik denk er het mijne van.
Moet men nu zitten of liggen op een zitbank. De bank heet niet voor niets een zitbank. Een kamer werd door de Romein Plinius gezien als slaapkamer die ook als een aangepaste eetkamer door kon gaan. Zijn voorouders zaten nog tijdens het eten. Op een gegeven moment gingen zij aanliggen aan de dis, volgens een Romeinse schrijver. Net als bij ons is gezamenlijk eten een belangrijke rol in het dagelijks leven. Ook bij de Romeinen was dit het geval. Alhoewel, liggend dineren aan tafel lijkt mij geen succes. Naast plaatsgebrek lijkt het mij verre van onhandig om je eten al liggend te consumeren. Ook moet men een extra lange eetkamertafel hebben om vier personen al liggend te plaatsen.
Wat men ook voor keuze maakt, voor mij is een zitbank om er op te zitten en te rusten. Eten met een bord op schoot op de bank om een Tv-programma niet te missen, is aan mij niet besteed. Languit liggen op een bank aan een eetkamertafel, zoals de Romeinen deden kan ik mij niet voorstellen. Misschien was het aanliggen aan tafel alleen bestemd voor de welgestelde Romeinen in hun grote paleizen en niet de gewoonte bij het gewone volk. De bank was dus al bekend in de oudheid. Een meubel dat men zich eigen heeft gemaakt.

13 gedachtes over “Onze zitbank, decadent en nostalgisch

 1. Aanliggen, op plaatjes vaak met een slavin die de schotels voor hen vasthield of fruit. Het lijkt me knap lastig om liggend te eten.
  Onze bank heeft alle functies gehad, van zitten via zieke kinderen tot siësta’s. Toen was hij doodop en hebben we hem ten grave gedragen.☻ Daarna een nieuwe gekcot.

  1. Ik ben het helemaal met je eens Magda. Fatsoen vind ik belangrijk. Toch wilde ik dit fenomeen aankaarten omdat er blijkbaar toch mensen zijn die daar anders over denken.

 2. Het zijn erg mooie banken, de kleuren spreken me erg aan, ik heb gister juist voor achter gordijnen besteld waar die kleur oranje in zit, met een soort van bruin er bij, het gaf bijna licht. Het is een beetje jaren 70, maar dan warmer.

  Na mijn operatie lig ik in de avond op de bank, dan houd ik het het beste uit. Ik had eerst een lederen bank, maar nu ik er zo vaak op lig, merk ik hoe koud dat is in de winter, nu heb ik een stoffen bank, ja, dat is besmettelijk, maar een mens moet wel leven.

  Wij eten altijd aan tafel, maar we houden ook filmavonden en slaapfeestjes, dan eten we op de bank, dan hangen we en kletsen ons suf, slecht voor de bank, maar wel erg gezellig! De kater krijgt altijd een kleedje, want die maakt alles zwart en vies en zit graag op de groene Kliko, brrrrrrrrrrrrrrrrr, in de zomer lopen daar maden over, uh ,nou stop ik, anders lust ik me koffie niet meer. Hartelijke groet!

 3. we liggen aan, aan het banket en op zo’n sjieke bank vast niet verkeerd. Bij ons gaat de bank op in het dagelijks leven. Een gebruiksvoorwerp, meubelstuk dat bijzonder wordt gewaardeerd door vooral de hond 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s