Latten

LATRELATIE

Latten

LAT betekent in het Engels ‘Living Apart Together.’ Ofwel ‘samenwonen.’ Dit is niet van de laatste tijd.
Rond de jaren 70 werd dit langzamerhand een gangbaar begrip. Sommige mensen waren er fel tegen gekant, andere zagen het anders. Naast de keuze voor een huwelijk is ‘Latten’ nog steeds ‘in.’
Deze vorm van een liefdesrelatie is in hoofdzaak een monogame relatie. Mensen kiezen voor een gezamenlijke huishouding, maar willen om de een of andere reden toch apart blijven wonen. Beide partners willen hun zelfstandigheid niet opgeven. Ze zijn in principe ongehuwd, tenzij de partner officieel nog niet gescheiden is. Dat is dan een keuze die men maakt. Wel kan het consequenties hebben voor bepaalde uitkeringen die iemand zou kunnen hebben.
Van de 50- tot 79-jarigen met een nieuwe relatie wil in de toekomst niet gaan samenwonen. Men is min of meer gesetteld, heeft een huis, etc. Volgens de statistieken geeft het merendeel van de ‘latters’ aan hun vrijheid niet op te willen geven. Er kunnen nog andere redenen zijn waarom men wel of niet wil latten. Negatieve ervaringen met andere samenwoonrelaties of problemen door kinderen voor de keuze van een nieuwe partner. Vooral dat laatste kan soms lastig zijn. Wordt men wel of niet geaccepteerd? Het komt dan voor dat een goede vriendschapsband teniet gaat.
Bij een Latrelatie kies je voor dubbele lasten. Bij het definitief samenwonen komt dit te vervallen. Bij een Latrelatie blijf je je zelfstandigheid behouden en heb je de keuze op een moment om de ander weer te zien en ben je niet helemaal alleen. Voor iedereen is deze keuze weer anders. Er kan een tendens zijn dat men na verloop van tijd toch met elkaar gaan samenwonen of dat men het ‘latten’ meer koestert. ‘Doordat wij niet samenwonen, voelt onze relatie gelijkwaardiger’ vertelde een kennis. Soms koken wij samen of kies ik even voor het alleen zijn. Als ik behoefte heb aan een gezellig samen zijn dan verheug ik mij weer op onze afspraakjes.’
Over iemands keuze valt niet te twisten. Iedereen vult zijn of haar leven op hun eigen manier in. De een voelt zich happy bij het aangaan van een huwelijk, terwijl de ander nog behoefte heeft aan vrijheid. Zelf zou ik zeggen: ‘Leg de LAT hoog als je iemand hebt ontmoet, waarvan je houdt en met wie je wilt gaan latten. Dan zal het ongetwijfeld wel lukken.

4 gedachtes over “Latten

  1. Het is een persoonlijke keuze. Ik kan begrijpen waarom ouderen er vaker voor kiezen, ik ken er een paar van nabij die voelen zich als lat vrijer,meer eigen baas. Bovendien willen ze niet weer de heisa van verhuizen en, misschien afstand moeten doen van gewend meubilair.

  2. Mooi stuk, ja, ga niet zomaar samenwonen, na een gekleurde wolk komt vaak de aap uit de mouw en kan een ieder daar tegen? Ook raak je een deel van je AOW kwijt als ik het goed heb begrepen, hoef je niet alleen een relatie voor de hebben en samen te wonen, maar ook als je gewoon een woning deelt.

    Ja, alleen wonen is duur, maar aanslagen worden weer lager en je kan zelfs de hele week je kleding aanhouden en een maand doen met brood, je vriest het in en elke keer een boterham pakken, je kan je een maand niet wassen, spaart allemaal uit, een week doen met de groenten uit de aanbieding, maar of het gezellig is en lekker ruikt? Maar dit kwam in me op. Hartelijke groet. Zelf heb ik nog mijn handen vol aan kinderen die nog leren en met zijn drietjes leven we al ruim 20 jaar van alleen mijn inkomen, dat is ook kunst.

    Als ik ooit een leuke man vind ga ik latten, ik ben te veel vrijheid gewend. Al is die maar beperkt na al mijn gezorg waar ik nog midden in zit. :^)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s