Vanzelfsprekend? of toch niet?

LETTERREGEN

Vanzelfsprekend of niet?

De namen van diverse instanties, clubs etc., worden meestal in de wandelgangen afgekort. Gemak dient de mens, zegt men. Meestal wordt deze keuze bewust gemaakt, omdat veelal de naam te lang is. Er zijn afkortingen die veel mensen wel kennen, zoals bijvoorbeeld het UWV en het WMO-loket die doorgaans bekend zijn. Werkt men bijvoorbeeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, dan wordt de afkorting BiZa binnenskamers genoemd. Wat voor een personeelslid vanzelfsprekend is, blijft voor buitenstaanders soms een raadsel. Waarom de naam niet voluit noemen? Is het soms gemakzucht of is men bang om zijn of haar tong te verslijten.
Afkortingen zijn er te kust en te keur. Er komen er steeds meer bij. Overal kom je ze tegen. Bij navraag om wat gegevens bij een van mijn vorige werkgevers, vertelde de telefoniste aan mij: ‘Ik verbind u door met de afdeling FA (Financiële Administratie). Deze afkorting was voor mij logisch, omdat het een financiële kwestie betrof.
In het woud van afkortingen komt men vroeg of laat terecht als je te maken krijgt met diverse instanties. Vooral voor de ouderen onder ons is dit lastig, omdat ze bepaalde afkortingen niet begrijpen. Zelf zet ik er ook weleens mijn vraagtekens bij. Als men vraagt waar zo’n afkorting voor staat, kijkt men je vreemd aan. Soms wordt je ook op het verkeerde been gezet. Bij het aanvragen voor een aanleunwoning NS, voor mijn ouders, ontving ik een folder en begreep niet waar de afkorting NS in de folder voor stond, althans: Wat had NS (Nederlandse Spoorwegen) met aanleunwoningen te maken? Bij navraag kreeg ik als antwoord: ‘aanleunwoningencomplex Nieuwe Stijl’ mevrouw. De tekst moest de folder en het gebouw enigszins opleuken. ‘Waarom de afkorting dan niet voluit zetten in de folder?’ gaf ik als antwoord. ‘Opdracht van hogerhand mevrouw’ kreeg ik als mededeling. Daar kon ik het mee doen.
Mijn ouders en ikzelf vonden deze afkorting toentertijd maar LK (Lariekoek) om maar eens een zelfverzonnen afkorting te gebruiken. Duidelijkheid is toch wel een pré.

6 gedachtes over “Vanzelfsprekend? of toch niet?

  1. In Nederland zijn ze sterker in het gebruik van afkortingen dan in België. Bij ons is het dikwijls zo als je een artikel leest staat in het begin van het artikel de naam voluit en verder in de tekst gebruiken ze dan de afkorting. Ik vind al die afkortingen zo absurd . Het maakt er het leven niet aangenamer op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s