Oh, dat verpakkingsmateriaal

VERPAKKINGSMATERIAAL

Op een zekere dag goot ik mijn aardappelen af in de gootsteen en liet ik pardoes de pan uit mijn handen vallen. De aardappelen verdwenen in de groenbak en ik kon opnieuw gaan schillen. Geleidelijk aan verdween de kracht uit mijn handen. Er was een tijd geweest dat ik met gemak verpakkingen open kreeg. Ook met deksels van potten had ik geen probleem. Veel artikelen werden door fabrikanten aangepast. Toch bleek dit niet altijd het ei van Columbus te zijn. Ik ben reumapatiënt en velen met mij. Zelf probeerde ik meestal oplossingen te zoeken als ik verpakkingen niet open kreeg. Dan moest ik mijn man inschakelen. Afhankelijk voelen van een ander is niet leuk. Naast karton is het merendeel van de verpakkingen van plastic gemaakt, waaronder, petflessen, flacons waarvan de laatsten ook moeilijk open te krijgen zijn. De dop van de chloorfles moet ingeknepen worden om deze te kunnen openen. Terecht, met het oog op gevaarlijke stoffen voor de kleintjes.
Bij iedereen ligt er wel een schaar binnen handbereik of een ander handig gereedschap. Soepblikken met lipjes gebruik ik allang niet meer. Soms breken ze af bij het openen. Met de blikopener kan ik moeilijk kracht uitoefenen. Vacuümverpakkingen met vlees zitten in stevig plastic materiaal, waarvan de meeste zijn voorzien van een uitsparinkje in een van de hoekjes van de verpakking. Lastig om vast te houden en soms te stevig om open te trekken.
Op een zondagochtend tijdens het ontbijt, pakte ik, de in plastic verpakte kaas, uit de koelkast. Ik bekeek het omhulsel en zag dat dit na het openen afsluitbaar was. Op zich een goed idee dacht ik. Met mijn beide handen probeerde ik de verpakking uit elkaar te trekken zoals de bedoeling was. Mijn kracht liet weer eens verstek gaan. Mijn man nam het van mijn over en trok de verpakking met meer kracht open, waardoor het plastic omhulsel doormidden scheurde en alle plakken kaas op zijn boterham belandde. Wij moesten allebei lachen om dit gebeuren. ‘Wat een gedoe!’ zei hij. ‘Zelfs mij lukt het dit keer niet.’ Ik stond op, pakte de kaasdoos uit de keukenkast en deed het restant aan plakken kaas erin. Het gescheurde zakje verdween voorgoed bij de andere plastic verpakkingen waarvan ik de aanrecht mee kon vullen. Voor mij geen plastic meer. Het doel heiligt helaas niet altijd de middelen al doen fabrikanten nog zo hun best.

8 gedachtes over “Oh, dat verpakkingsmateriaal

 1. Ja, daar heb je een goed punt, er is zelfs een schaar in verpakking, die je alleen maar open krijgt met een schaar die heel veel kracht kan zetten.Ook ik krijg veel zaken niet meer open, maar omdat ik het zelf moet zien te regelen, heb ik bij Reade in Amsterdam rond gekeken, ik was daar in behandeling en daar hebben ze heel veel hulpmiddelen.

  Maar vaak red ik me door het aantrekken van een huishoudhandschoen, dan krijg ik weer veel open, de dopjes van de melk, de bikken en als het dan nog niet gaat, in een blik maak ik een gat en dan gaat het zo open en bleek, ja, het ruikt zo fris, maar hier is het verbannen, maar ik weet nog dat het nooit open ging.

  1. Zo te lezen ben ik niet alleen het slachtoffer. Wat ook helpt bij de potdeksels open te maken is het zogenaamde rubberen Tupperware doekje. Ooit uitgegeven door hun. Ik weet niet of dit nog bestaat. Groetjes, Gemma

  1. Zeker weten Rob, ik probeer al zoveel als mogelijk producten te kopen zonder plastic. Helaas gaat dit niet altijd op, vandaar de plastic soep in de oceaan.

 2. Helelmaal mee eens, soms is het een ramp voor degenen die minder krachtig zijn in de handen.
  Inkcartridges bijvoorbeeld, niet eens een lipje of pijltje naar een openingspunt. Grrr…

 3. Ik kan je logje volledig bijtreden!! Ik sukkel ook met het openen van veel verpakkingen. Heb tengevolge van een lang geleden auto ongeval last in mijn polsen en kan ook geen kracht meer zetten op het openen van eender welke verpakking. Ik doe het met hulpmiddeltjes ofwel vraag ik het aan de zoon die toch regelmatig langskom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s