Schaapscheerdersfeest/festival

Schapen scheren blijft altijd een attractie. In de provincie Drenthe is het vaak een groots evenement. Terwijl de schapen worden geschoren valt er de laatste jaren veel te beleven voor jong en oud. Het zogenaamde Wolfeest is inmiddels een grote fair geworden met een groot aantal stands met ambachtelijke producten uit de regio. Ook zijn er diverse accessoires te koop zoals robuuste broodplanken, originele lampen, handbeschilderde tassen en zelfs prachtige tuinplanten. Keuze genoeg. Een paar oude ambachten zijn ook te zien, onder andere het manden vlechten.
De nadruk van het festival blijft wel liggen op ‘wol.’ Wol is onlosmakelijk verbonden met het schaap. Zo is dat al eeuwen het geval. ‘Wol’ blijft ‘Hip’ en is nooit ‘Uit’ geweest. Door de eeuwen heen zijn er altijd spinsters, breisters, weefsters en viltsters geweest elk met hun eigen gereedschappen. Daardoor is er een prachtige wol-collectie opgebouwd. De laatste jaren zijn diverse workshops en demonstraties erg in trek, zoals het vilten, spinnen, breien, weven. Er is veel keuze in allerlei wol- en viltproducten die te koop zijn. Van ruwe vachten tot luxe woontextiel en kledingstukken. Zelfs prachtige sierraden worden ervan gemaakt. Het Drents heideschaap behoort tot de oudste rassen van West-Europa. Het kleine schaap kwam rond 4.000 jaar voor Christus al voor in deze streek. Het is maar dat u het weet. Zolang er schapen zijn, komen schapenscheerders de wollige dieren scheren. Na het scheren lopen er naakte schapen rond. Even wennen. In Drenthe geven ze soms workshops Schapenscheren. Naast mannen, die het schaap in een bepaalde houtgreep moeten nemen om hem te kunnen scheren, doen zelfs vrouwen mee, die hun handen er blijkbaar niet voor omdraaien. Het is best een zwaar karwei en men moet, het soms onwillige schaap, in bedwang zien te houden. De grootste kudde schapen vindt men op het Balloërveld in Balloo en werd ooit gesticht door schaapherder Albert Koopman in 1981. In 2001 voegde er een vrouw zich bij hem. Samen zijn ze de bekendste schaapherders van Balloo, gemeente Rolde. 500 Drentse schapen worden in de maand juli op het bekende schaapscheerdersfestival geschoren in deze voornoemde plaats. Als je als toeschouwer meedoet met zo’n workshop, dan zou je spierballen kunnen krijgen, na een aantal schapen te hebben geschoren. Je hoeft daarna niet meer naar een sportschool.

DRENTS HEIDESCHAAP

6 gedachtes over “Schaapscheerdersfeest/festival

  1. Ik herinner het m nog van vroeger maar niet op grote schaal.
    Drenthe is als Ierland, er lopen ontzettend veel schapen. Niet zo gek dat het scheren een feestelijk gebeuren is..

    1. Het blijft altijd leuk om te zien, al moest ik wel even wennen aan de naakte schapen. Hun blijkbaar niet want ze hadden minder ballast bij zich.

  2. Ik heb het als kind meegemaakt dat schapen op de boerderij van nonkel Clement werden geschoren. Een schaapscheerder kwam dit werkje doen. Ik had toen zo’n medelijden met die beestjes. Maar mijn nonkel lachte me uit. En inderdaad de schapen dartelden nadien als gek rond in de weide, verlost van een dikke vacht!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s