Liever naakt dan namaak! of toch niet?

Vandaag de dag kijken mensen niet meer op van het thema ‘Bloot’ in al zijn hoedanigheid. Het conservatisme gerekend vanaf de jaren 50/60 is al jaren verdwenen. Na de beruchte Hippietijd van toen, veranderde ook de mentaliteit van mensen. Vooral van de jeugd. Preuts werd vrijheid in denken en doen. In 1967 verscheen de tweede aflevering van het VPRO TV programma Hoepla die werd uitgezonden op de televisie. Onverwachts verscheen er een naakte vrouw in beeld, zittend op een stoel, terwijl ze voorleest uit de krant. Eigenlijk zag men toen nog niet veel bloot. Op 9 oktober 1967 was deze 21 jarige Phil Bloom op slag berucht en beroemd. Zij was de eerste vrouw die óóit naakt op de Nederlandse televisie verscheen. Het was een tijd dat men er schande over sprak. Een kuis leven stond voorop. Bloot was simpelweg niet aan de orde, zeker niet in het openbaar.
In de zomer van 1967 werd de kunstenaarsstudente Phil Bloom benaderd door Tv-producent Hans Verhagen, die samen met drie andere collega’s verantwoordelijk waren voor het experimentele karakter van het programma van de VPRO. Dit programma, dat eigenlijk was bedoeld voor de jongere generatie, bleek bij de oudere generatie tegen de borst te stuiten.
Het programma kreeg de naam Hoepla. 150 gulden kreeg Bloom, door Verhagen aangeboden, dat toentertijd een aardig bedrag was om uit de kleren te gaan. Althans, om bepaalde lichaamsdelen te verdonker manen kreeg ze een bloemenslinger om. Veel VPRO-leden zegden hun lidmaatschap op, maar de producers lieten zich daardoor niet afschrikken en volgde er kort daarop een tweede uitzending waar ze onverwachts zich geheel naakt liet zien. De provocerende uitzendingen haalden de voorpagina’s van alle Nederlandse kranten. Zelfs kamer vragen werden over deze blootkwestie gesteld. De navolgende programma’s die startklaar stonden moesten worden verwijderd en het programma verdween definitief uit beeld. Nu meer dan 40 jaar later lacht men hierom. De tijden zijn allang veranderd of men deze mening nu deelt of niet.
Door de jaren heen hoorde men de kreet: ‘Liever naakt, dan namaak.’ Nu kijkt men van ‘naakt’ niet meer op, tenzij het te pervers is. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

6 gedachtes over “Liever naakt dan namaak! of toch niet?

    1. De eerste keer zat ze achter de krant en de 2e keer liet ze de krant zakken. Het is ook nog te zien op oude foto’s uit die tijd. Al vrij snel ging het programma uit de lucht.

    1. Zelf was ik nog een kind. Er ontstond wel veel ophef in die tijd, vooral bij de tweede uitzending waar ze opeens naakt achter de krant vandaan kwam. Mijn vader had het artikel in de krant gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s