STOKSTIL, STIJFHEID, STOKOUD

Stijfheid in de spieren of last hebben van gewrichten, om wat voor reden dan ook, is de boosdoener voor veel mensen. Bewegen is zaaks, maar dan nog verdwijnt de stijfheid bij de meeste niet. Om je goed te ondersteunen gebruikt men soms een stok. Maar wat heeft een ‘stok’ met het woord ‘stijfheid’ te maken en wat betekent het woord eigenlijk? vroeg ik mijzelf af. Dit woord is ooit een voorvoegsel geweest dat ‘zeer’ en ‘erg’ betekende, volgens een taalsite op internet.
Ook komt het woord ‘Stokstil’ in Van Dale voor. Dit betekent: ‘Roerloos staan.’ Het doet mij meteen denken aan die grappige stokstaartjes in de dierentuin die, meestal een paar tellen stil blijven staan, om daarna snel weg te rennen. Lopen kunnen ze blijkbaar niet. Het is alles of niets bij deze wonderlijke dieren. Het is stilstaan of rennen.
In mijn geval zou ik kiezen voor het woord ‘Stokstil.’ Bij het opstaan kan ik namelijk niet direct weglopen en treed er even stijfheid op. Dit duurt een paar seconden. De kwaal is ook niet aan leeftijd gebonden. Ook kent iedereen wel het gezegde: ‘Een stok achter de deur hebben.’ Op zich zou dit geen gek idee zijn dat mensen met gewrichtsproblemen een stok of een ander hulpmiddel voor het grijpen hebben. Artrose en stijfheid in de spieren komt veel voor rond de middelbare leeftijd. Ik behoor helaas tot deze categorie. Ook hoorde ik iemand ooit zeggen: ‘Rust, roest.’
Aan de ‘stok krijgen met iemand’ hoop ik liever niet, want hard weglopen is voor mij uit den boze. Verder springen dan je ‘stok lang is’ laat ik maar aan derden over. Het motto blijft toch: ‘Bewegen.’ Deels is dit een hulpmiddel die de kwaal niet doet verdwijnen maar tijdelijk verzacht. Ik houd het dus maar bij het gezegde: ‘voor mijzelf een stok achter de deur houden’ al valt lopen of wandelen met pijn niet mee. Ik hoop dat het woord ‘stokoud’ voor mijzelf nog ver in het verschiet ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s