DE VLOEK VAN DE HERTOGIN, DEEL 1.

Kasteel Valkensteyn.

Het was het jaar 1345. In Bronckhorst, een dorp in het Gelre, blies de heraut van Hertog Joris Valkensteyn van Gelre op zijn trompet. Zijn ruin droeg een gekleurd dekkleed met het wapen van de hertog. De mensen kwamen uit hun houten huizen tevoorschijn en verzamelden zich bij de ruiter. Hij opende een rol perkament en sprak met luide stem: ‘Beste edelen en brave burgers. In augustus van dit jaar organiseert Hertog Joris Valkensteyn van Gelre een driedaags riddertoernooi in zijn kasteel Valkensteyn in het dorp Vorden. Ik roep de edelen op om hieraan deel te nemen.

Drie maanden nadat de heraut zijn boodschap had verkondigd, kwamen ridders en koningen met hun gevolg te paard naar het robuuste kasteel Valkensteyn. Een bonte stoet van edelen voorzien van kostbare wapens, vlaggen en wapenschilden traden de binnenplaats binnen. Om deel te kunnen nemen moesten ze aan de schouw hun bewijs van adeldom overhandigen. In de laatste stoet zat Ridder Jan van Bronckhorst met zijn gevolg zoals zijn schildknaap, ruiters, soldaten en boogschutters. Van zijn jongste broer Aram, had hij vernomen dat er weer een riddertoernooi werd georganiseerd. In zijn dorp en omstreken stond zijn familie bekend als vechtjassen. Het vechten kwam hem nu goed van pas, omdat er soms bandieten en ander gespuis zich verscholen in de bossen die geld en wapens van de reizigers afhandig maakten. Hij streek door zijn rode haardos. Vorig jaar tijdens de valkenjacht op hetzelfde kasteel, had hij Jonkvrouw Elisabeth Valkensteyn van Gelre ontmoet. Een schoonheid met ravenzwart haar. Haar donkere ogen gloeide als kolen als ze hem aankeek. Ze was vriendelijk en gastvrij net als haar moeder Hertogin Johanna, Jacoba. Haar vader, de hertog was nors. Zijn eigen vader Adalbert was ooit bevriend met hem geweest.

Het was een mistige ochtend de 28e september 1344. De nevel hing in flarden langs de bomen op haar landgoed. Het had iets spookachtigs. Even daarvoor had haar kamenierster de houten luiken opengedaan van haar slaapvertrek. Ze zou vandaag met haar valkenier Joris gaan jagen samen met haar geliefde roofvogels, waaronder een slechtvalk. Haar geliefde Ridder Jan van Bronckhorst zou met haar meegaan. Een waterig zonnetje priemde door het wolkendek en loste de mist op. Zo reden ze op hun snelle paarden over het landgoed met in hun kielzog hun gevolg. Ze vroeg aan haar valkenier om met het gevolg voorruit te rijden, omdat ze even met Jan alleen wilde zijn. Samen stonden ze stil onder een robuuste eikenboom in een lichtglooiend gebied en ze raakte met elkaar in gesprek. Onverwachts pakte hij haar smalle hand en gaf haar een handkus. Ze glimlachte en zei: ‘laten wij gaan Jan, de valkenjacht gaat beginnen.’
Ze gaven hun paarden de sporen en kwamen bij hun gevolg aan. Het was een mooi gezicht om de vogels te zien op hun jacht naar de prooien. Ze hadden aan hun plicht voldaan. De vangst van die middag was: een aantal hazen en twee patrijzen. Vóór de schemering vertrokken ze weer naar het kasteel.

De valkenjacht was nu alweer een aantal weken voorbij. Regelmatig moest ze denken aan die goedlachse Jan. Ze nam zich voor om hem te schrijven en ging zitten aan een eikenhouten tafel in haar slaapkamer. Ze rolde een vel perkament open. Met een slagpen van een ganzenveer, gedoopt in inkt, schreef ze: Heer Jan van Bronckhorst: Zoete lief, jij bent de vreugde van mijn dagen. Wanneer zie ik u weer? Jouw Elisabeth. Ze rolde het perkament op en beval haar heraut om de boodschap aan Jan van Bronckhorst te bezorgen.

Veel edelen hadden zich ingeschreven voor het toernooi in augustus, net als hijzelf. De eerste dag zouden er schijngevechten plaatsvinden tussen de deelnemers. Daar deed hij niet aan mee. Ze werden gestreden met botte wapens, waarvan de houten lansen hol waren. Met deze lans moest je elkaar uit het zadel werpen. Hij had zich ingeschreven voor tweegevechten met het zwaard. Op de derde dag van het toernooi won de winnaar de wapenuitrusting van zijn tegenstander, soms zijn paard en het prijzengeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s