Geschiedenis van de Galo van Barcelos

HAAN

Geschiedenis Portugal
Bijna elk land kent wel een legende. De meest bekende legende van Portugal is het verhaal over de haan van Barcelos (Galo de Barcelos). Overal kom je deze haan tegen. In de meeste winkels kun je deze haan kopen kopen. Van beeldjes, sleutelhangers, theedoeken, vlaggen en prenten. Ooit kreeg ik van de vrouw van mijn neef de ‘Galo’ als beeldje. Ik heb het kleinood nog steeds. Celeste was geboren in de hoofdstad Lissabon. Toen zij naar Nederland emigreerde nam ze deze geluksbrenger voor haar zelf mee naar haar nieuwe thuis. De haan is het symbool van het land. De legende luidt als volgt: ‘Een pelgrim op doorreis naar Santiago de Compostella komt aan in het stadje Barcelos. Hier wordt hij valselijk beschuldigd van diefstal. Tegenover de rechter houdt de pelgrim vol dat hij onschuldig is. De rechter, die een gebraden haan aan het eten is, veroordeelt hem alsnog. Hierop voorspelt de pelgrim dat de haan op het bord van de rechter drie keer zal kraaien als bewijs van zijn onschuld. Op het moment dat men de pelgrim wil ophangen, kraait de haan inderdaad drie keer en wordt de man alsnog vrijgelaten.
Een legende of niet. Portugal is al behoorlijk oud en werd in het jaar 1139 gesticht. Het is een van de oudste naties van Europa. Naast de Romeinen die arriveerden in 216 voor Christus, vielen ook de Germanen binnen die anno 711 op hun beurt werden verdreven door de Moren. De Christelijke koningshuizen uit het noorden van Portugal heroverden vanaf de 11de eeuw hun land terug. Het eerste onafhankelijke koninkrijk werd in de 11de eeuw uitgeroepen door koning Alfonso Hendriques.
Het tijdperk van de Portugese ontdekkingsreizen brak aan. Het hoogtepunt van de Gouden Eeuw van Portugal werd bereikt onder Manuel I wanneer Vasco da Gama, een groot ontdekkingsreiziger, naar India reisde in 1498 en Brazilië ontdekte in het jaar 1500. Door de handel met het Oosten kende Portugal een periode van grote rijkdom maar onder meer door de inval van Spanje in 1580 kwam daar snel een einde aan. Portugal werd rond 1640 weer onafhankelijk, ontdekte goud in Brazilië en kende tot halverwege de 18de eeuw een nieuwe periode van voorspoed.
Toch kwam er weer een kentering. Na de invasie van Napoleon in (1807) en het verliezen van de kolonie Brazilië (1825), bleef Portugal arm en verdeeld achter. Toen ontstond er een binnenlandse machtsstrijd die het land nog verder verzwakte. Pas in 1910 kwam er een einde aan het koninkrijk Portugal. De economie bleef alsnog bergafwaarts gaan en een lange periode van dictatuur onder António Salazar volgde. Met de Anjerrevolutie van 1974 kwam er een einde aan de dictatuur en werd de democratie in het land hersteld.
Sinds jaren is Portugal een trekpleister voor menig buitenlandse toerist en is het een welvarend land geworden. De ‘Galo’ doet zijn naam weer eer aan, want hij staat in Portugal namelijk voor het symbool voor ‘onvoorstelbaar geluk.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s