Verborgen armoede

Ik deel de mening van oud-minister Marga Klompé dat elk mens moet kunnen eten, drinken en gas en licht moeten hebben in hun huis. Ze sprak deze woorden tijdens de invoering van de Algemene Bijstandswet in 1965. Ik was toen 13 jaar en te jong om mij met politieke kwesties bezig te houden. Veel mensen waren blij met deze wet, vooral na de dramatische jaren van de jaren ‘30 toen er grote werkloosheid heerste. Natuurlijk had je mensen die geen armoede kende. ‘Armoede is relatief’ hoorde ik ooit iemand zeggen, vergeleken bij de ontwikkelingslanden. Men hoeft in Nederland geen honger te lijden.
Naast de normale voorzieningen zijn uitjes, vakanties of het bezit van een computer of Gsm voor een aantal gezinnen uit den boze. De groei van de hoeveelheid voedselbanken in Nederland geeft aan dat steeds meer mensen het moeilijk hebben.
Enerzijds is het ongeloof dat er armoede in een verzorgingsstaat als Nederland kan bestaan. De laatste jaren komen er veel mensen bij. De meest schrijnende gevallen komt men tegen, deels omdat er simpelweg geen werk meer is zoals bij het verdwijnen van bedrijven naar lagelonenlanden. Of wanneer men al vroegtijdig in de WAO belandt door de zware fysieke arbeid die men van jongs af aan heeft moeten verrichten. Mensen belanden in een rad van avontuur, maar dan in negatieve zin. Toch geldt dit niet alleen voor de laagopgeleiden. Mensen uit de middeninkomens komen na een ontslag ook niet meer zo gemakkelijk aan het werk. Deels ook door leeftijdsdiscriminatie. Het kan ieder van ons overkomen.
Het is de vicieuze cirkel met gebrek op uitzicht naar iets beters waar mensen in achterstandswijken mee te maken krijgen. Ook in de zogenaamde betere wijken van een dorp of stad kunnen mensen met middeninkomens onverwachts in de problemen komen. Het zijn niet alleen de laagopgeleide allochtonen of autochtonen. Het geldt voor iedereen die onverwachts te horen heeft gekregen dat men om wat voor reden dan ook ontslagen wordt.
In tijden dat de bomen nog de hemel ingroeiden leefden men er ook naar. Sommige die zich een koopwoning konden veroorloven deden dit ook. Luxeartikelen werden aangeschaft. Als een ontslag onverwachts op de loer lag is er simpelweg geen of minder inkomen. Door de eeuwen heen is er helaas altijd armoede geweest. Het is helaas een probleem van alle tijden, al loopt men met de armoede niet te koop. Je bent arm of rijk.

5 gedachtes over “Verborgen armoede

  1. Het is heel erg. Vooral voor ouders met schoolgaande kinderen, ze niet te kunnen bieden wat de meeste andere kinderen wel hebben.
    Armoe is idd relatief, het is dan ook oneerlijk ‘onze’ armoe te vergelijken met hongerlanden.

  2. Mensen hebben in tijden van rijkdom niet meer leren sparen en iedereen kan een zware tegenslag te verwerken krijgen. Er zal altijd arm en rijk zijn, hoe erg dit ook mag klinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s