De intrede van de geldautomaat

Het idee van uitvinder John Sherherd-Barron was toentertijd spectaculair. Geld uit een automaat halen. Er hingen in de steden verschillende automaten aan de muur voorzien van snoep, rookgerei etc. Het voordeel vond hij dat men na sluitingstijd geld kon opnemen. In het begin vond iedereen de geldautomaat maar vreemd. Vooral omdat deze buiten aan de gevel hing naast het postkantoor of bank. Men was nu eenmaal gewend aan de vertrouwde medewerker die veilig achter zijn loket zat en op onze centjes paste. Geld in een automaat dat kon nooit goed gaan heb ik vaak gedacht. Het griezelige ervan vond ik dat een passant die op straat achter mij in de rij stond mee kon kijken en misschien je zuurverdiende geld uit je handen zou kunnen grissen.
Alles heeft nu eenmaal zijn voor- en nadelen. De ellelange rijen in het postkantoor of bank waren nu voorbij. Het oponthoud kwam hoofdzakelijk doordat er meerdere handelingen werden verricht door de bankemployé of postmedewerker. Wat ik niet wist was dat vanaf de jaren 1930 de banken experimenteerde met het machinaal opnemen en verstrekken van geld. In 1976 werd de eerste geldautomaat geïntroduceerd door de Amsterdamse Gemeentegiro. Men kon toen maximaal 100 gulden opnemen. Nadien werd het proces van geld opnemen steeds makkelijker en populairder. Door betere en snellere verbinding kon het probleem dat mensen hetzelfde geld meerdere malen konden ophalen bij verschillende automaten worden verholpen. Het aantal geldautomaten steeg tot 2008, waarna een daling werd ingezet, vooral vanwege de populariteit van pinnen en het tegengaan van plofkraken. Die laatste is nog steeds het geval. Grof geweld wordt niet geschuwd. Geld dat stom is maakt recht dat krom is, is hun motto.
Zelden haal ik mijn geld uit de geldautomaat die buiten aan de gevel hangt. Ik blijf het lastig vinden. Liever pin ik in een supermarkt die op de kleintjes let. Daar zijn de laatste jaren ook geldautomaten neergezet. Ook sommige winkels doen dit. Een nadeel had de opkomst van de pinautomaat wel in de jaren ‘70. Een deel van het personeel van de bank of postkantoor werd ontslagen toen de geldautomaat het leven zag. Tijden veranderen nu eenmaal en komen nieuwe uitvindingen weer in het vizier, ten koste van mensen of soms niet. De tijd zal het leren. Gelukkig kunnen wij al jaren pinnen. Maar niets is zaligmakend.

8 gedachtes over “De intrede van de geldautomaat

  1. Wanneer je niet vlak na openingstijd aan de kassa passeert kan je bij ons in België in de meeste winkels wel een klein geldbedrag bijvragen. Vind dit heel handig want zo hoef ik niet langs een geldautomaat. Bijna elk bankkantoor heeft hier ook binnen automaten staan want de kantoren zijn, op een enkele uitzondering te na, allemaal geld loos. Waar is de tijd dat je loon nog om de 2 weken in de hand uitbetaald werd.

    1. Dat was bij ons in Nederland ook. De meeste winkeliers geven geen bedrag meer aan de kassa en verwijzen je naar de betaalautomaat Nelly.

      1. Hier is het nog een service naar de klanten toe en voor kleine bedragen doen ze het nog graag. Dan hebben zij minder cash in de kassa wat bepaalde risico’s ook vermindert.

  2. Ik sta ervan versteld dat fenomeen flappentapper alweer zo oud is. Dat drukt je met de neus op de feiten hoe het met je leeftijd gesteld is. Informatief

    1. Toch blijf ik het woord Flappentapper erg leuk vinden, al is de term nog niet zo oud als de weg naar Kralingen. Wij worden wel ouder als het ons gegeven is. Zonnige groet, Gemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s