Van ’t padje of toch niet?

Robin Hood

‘Wij treden in de voetsporen van onze held.’ Daar bedoelde zijn bendeleden Robin Hood mee na diens overlijden. Zijn naam sloeg op talloze vogelvrijen en bandieten door de eeuwen heen.
Talloze figuren uit de Middeleeuwen kunnen in verband worden gebracht met Robin Hood. Waar ligt eigenlijk de oorsprong van deze held of bandiet?
Mogelijk aanknopingspunt is de locatie (Sherwood Forest, Nottingham, in Engeland) en de in het verhaal genoemde koningen Richard (Leeuwenhart) en Jan zonder Land. In de bronnen wordt echter niemand genoemd die overeenkomt met het personage Robin Hood zoals wij hem door de eeuwen heen kennen. Dit betekent echter niet dat er nooit zo iemand bestaan heeft. Waarschijnlijkheid was deze persoon geen strijder voor gerechtigheid, maar een edelman die waarschijnlijk was onterfd, of zoals werd beweerd een crimineel te zijn die zich ophield met zijn kornuiten in de bossen van Sherwood Forest.
Ongetwijfeld hebben sommige mensen zich afgevraagd: ‘Wie was Robin Hood eigenlijk?’ omdat er door de geschiedenis heen meer mensen een Robin Hood type waren. Volgens een bekende historicus was de vogelvrije William, de zoon van Robert le Fevere, vanwege zijn betrokkenheid bij een criminele bende rond het jaar 1261 door iemand van Justitie omgedoopt tot ‘William Robehod’. Dit bleek geen eervolle titel te zijn, maar een negatieve naam met een slechte connotatie. Het betekende zoiets als een bandiet. Ook andere vogelvrijen en boeven kregen deze naam. Sommigen associeerde zich met hem en namen de naam uit eigen beweging over. Pas in de vijftiende eeuw wordt Robin Hood omschreven als een goed heerschap en werden langzaamaan de romantiek, de strijd voor gerechtigheid, en koninklijke perikelen toegevoegd.
Of de man wel echt heeft bestaan is niet duidelijk. Gezien de talloze verhalen/legendes over hem is het waarschijnlijk dat er een ooit een historisch persoon heeft bestaan die de legendes inspireerde. Vanaf de dertiende eeuw werd de naam weer geassocieerd met bandieten en vogelvrijen, wat vervolgens weer verdrongen werd door de geïdealiseerde romans, toneelstukken en zelfs films uit latere tijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s