Een woud vol afkortingen

Naast de beruchte ambtenarentaal komt men steeds meer afkortingen tegen. Weten jullie ze allemaal uit je hoofd? Afkortingen zijn favoriet en liggen gemakkelijk in de mond, dat wel. Onderhand moet ook ik een woordenboek meenemen.
Vooral voor de ouderen onder ons wordt het steeds lastiger om te begrijpen wat de diverse afkortingen betekenen. Er komen er steeds meer bij.
‘Ik moet naar het ministerie van VROM vroeg een mevrouw aan de trambestuurder. Weet u waar ik uit moet stappen?
De trambestuurder reageerde nogal nors en antwoordde: ‘Er zijn verschillende ministeries mevrouw. Welk ministerie bedoeld u?
Omdat ik in dezelfde tram aanwezig was en niet ver van de trambestuurder zat, hoorde ik haar vraag aan. ‘Het is het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, mevrouw, gaf ik als antwoord.’ ‘Bedankt hoor’ antwoorde ze.
‘Ik vertel u wel waar u uit moet stappen. De tramhalte is er vlakbij’ zei ik alsnog. Zelf moest ik verder reizen.
Ik voelde de blik van de trambestuurder op mij gericht en draaide mijn gezicht weg. Ik vroeg mij gelijktijdig af hoelang deze bestuurder op de tram reed. Het was geen jong broekie. Als je jaar en dag dezelfde route rijdt door een stad weet je ongetwijfeld wel waar de ministeries zich bevinden. Blijkbaar had die kerel zijn dag niet.
Toch zijn er afkortingen die veel mensen inmiddels wel weten. Zeker als men (medische) hulpmiddelen nodig heeft. Het bekende WMO-loket van de plaatselijke gemeente. Ook de GGD is al jaren een begrip. Toch blijven er alsnog afkortingen over die men moet opzoeken. Ook ik.
Tijdens onze vakantie vorig jaar sprak een vrouw mij aan voor onze gehuurde bungalow. ‘Hier in het dorp hebben ze ook een ‘AC-tion’ sprak ze.
‘Is dat de plaatselijke voetbalvereniging’ antwoordde ik. Ik wist wel beter.
‘U kent de ACTION toch wel? zei ze smalend.
‘Natuurlijk mevrouw. Als uw ACTION had gezegd en geen AC-tion was mij dit duidelijker geweest. Ik had er om kunnen lachen, maar ik antwoordde: ‘Wij Nederlanders worden al overspoeld met afkortingen in de maatschappij’ zei ik nogmaals tegen haar. Ze gaf geen antwoord en droop meteen af. Blijkbaar had ik het als een grap op moeten vatten. Ik heb haar na haar vraag niet meer gezien.

4 gedachtes over “Een woud vol afkortingen

  1. De meeste afkortingen ken ik niet, in krantenartikelen wordt soms uitleg gegeven maar niet altijd. Dan moet ik het opzoeken. Er zijn er zoveel, de EU alleen al heeft ontelbare organisaties die allemaal onder een paar letters bekend zijn.

    De tramchauffeur was weinig beleefd!

  2. In Belgie zijn er minder afkortingen voor instellingen dan in Nederland. Zeker als het gaat over officiële instellingen. Toch zijn er die zolang al gebruikt worden dat veel mensen de volledige naam niet eens meer kennen.
    Oei ik merk dat je een vruchtbare pen hebt gehad. Ik kom ze heus allemaal nog eens lezen. J stukjes zijn altijd zo leuk neergepend 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s