Noorse gewoontes

Traditional-norwegean-wedding-dress

Noorse gewoontes

In 1980 heb ik samen met een groep toeristen met een touringcar van de OAD door Duitsland gereisd naar Kiel om vervolgens per boot de Stena-line richting Noorwegen te varen. Allereerst kwamen wij aan in Denemarken. Een land dat net zo vlak is als Nederland. Eerlijk gezegd herinner ik er nog weinig van. Wij waren tenslotte op doorreis. Bij het aan wal gaan troffen wij twee jongens aan die laveloos op een bank aan de kade zaten met de nodige flessen drank om hun heen. Tijdens de rit naar Oslo in Noorwegen, vertelde de gids dat veel Scandinaviërs een tocht maakten met de Stena-line om zich aan sterkedrank te laven omdat aan boord de drank goedkoper was dan aan de wal. Alcohol is in die landen nog steeds erg duur. Ook souvenirs zijn erg prijzig, waaronder de Noorse trol, een simpel theelepeltje of de beroemde Noorse wollen truien. De truien zijn schitterend om te zien, dat wel.
Oslo, een prachtige stad met zijn uitgestrekte Gustav Vigeland Park voorzien van mooie beelden. In de grote stad wemelt het er van de boekhandels. Ook een bekend museum bezochten wij, waar een echte Vikingboot was tentoongesteld. Het schitterende stadhuis dat aan het water ligt was ook de moeite waard met zijn mooie muurschilderingen en marmeren vloeren. Onze definitieve standplaats was de plaats Kinsarvik in het Fjordengebied. De buschauffeur maakte diverse stops, waaronder in het Straandhotel in Vradal, Telemark, werden wij onverwachts, tijdens onze lunch, verrast met een traditioneel Noors huwelijk.
Wonderlijk om zo’n traditionele bruiloft mee te maken. Een Noors huwelijk romantisch? Wij vonden toen van wel! In een prachtige omgeving, de bruid in traditionele kledij, trouwen in een knusse houten Staavkirche(kerk) en daarna een geweldig feest met familie en vrienden! Een wereld van ‘kransekake’ en ‘smörgåsbord van nattmat’ ‘morgengave’ en de ‘Solje Crown Brooch.’ De bruid droeg de traditionele kledij met bijbehorende kroon.
De Noorse trouwjurk: Vandaag de dag zien de meeste bruidsparen in Noorwegen er niet veel anders uit dan onze bruidsparen. Tijdens onze vakantie zagen wij de bruidegom lopen in een ‘bunad’, een traditioneel wollen kleurrijk kostuum. Net zoals bij de klederdrachten in Nederland, kun je aan de ‘bunad’ zien uit welke streek de bruidegom komt. Dat wist ik toen nog niet.

De bruid droeg een zogenaamde kroon (zie foto): sommige zijn voorzien van kleurrijke linten met kleine bedeltjes. Ik vond het schitterend om te zien. Weer eens wat anders dan onze eigen bruidsjurken met bijbehorende sleep.

De Noorse broodtafel: In de ruime zaal stond een zeer uitgebreid diner voor het bruidspaar. Een ‘smörgåsbord’ (= broodtafel) een groot buffet dat in veel andere Scandinavische landen ook gebruikelijk is. De eerste gang bestond uit haring die op verschillende manieren was bereid. Daarna kwamen er meer vissoorten en vlees bij. Een dag voor ons vertrek naar Nederland hebben wij dit alles ook mogen proeven. Nooitgedacht dat er zoveel haringen verschillend werden bereid. Het was in een woord fantastisch als je tenminste van vis houdt.

De Noorse bruidstaart: Noorse bruidsparen kiezen voor de traditionele ‘Kransekake’ een amandeltaart die smaakt naar bitterkoekjes en bestaat uit cirkelvormen zoals op de foto te zien. Ook stonden er nog andere taarten. Volgens zeggen nemen de bruiloftsgasten soms ook taarten mee. Daarna was er tijd voor muziek en dans. Tijdens de muziek vertrokken wij naar een andere bezienswaardigheid. Toen ik dit verhaal schreef vroeg ik mij af of een Noors bruidspaar ook een bruidsschat kent of dat dit iets is uit vroeger tijden.

De Morgengave: was nu puur symbolisch, maar vroeger een noodzaak. Het was, als men dit kon betalen, een duur sieraad en een levensverzekering voor de bruid. Mocht de bruidegom komen te overlijden dan kon de bruid het sieraad verkopen en van de opbrengst enkele jaren het gezin onderhouden. Meestal was de ‘morgengave’ een broche, een zogenaamde ‘Solje Crown Brooch’ voorzien van symbolische tekens.
Van oudsher heeft elk landsdeel, elk dorp en tot en met elke boerderij of familie zijn eigen tradities op het gebied van feestmaaltijden. Het was in 1980 voor ons een verrassing als toeristen dat wij onverwachts in het hotel geconfronteerd werden met een Noors bruidspaar, toen wij voor de eerste keer dit natuurschone land met zijn watervallen bezochten. Noorwegen is een van mijn favoriete landen gebleven.

4 gedachtes over “Noorse gewoontes

  1. Heel apart, deze trouwkleding. Zo te zien zijn ze gelukkig met elkaar.
    Mooi extraatje voor de vakantie, een trouwpartij maak je alle dagen mee.
    Een van mijn zussen was ook zeer te spreken over Scandinavië. Mooi en groot, noemde ze het en ook zij hadden te maken met hoge prijzen voor drank. Of dat nu nog zo is, weet ik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s