Catweazle

Catweazle overleden
Een griezelig ogend mannetje met de naam Catweazle was een aandoenlijke tovenaar. Ooit was het een Engelse kinderserie die twee seizoenen lang in het Verenigd Koninkrijk en nog een aantal andere landen werd uitgezonden. Ook bij ons. Als kind keek ik er ook naar in 1970 en 1971, ooit uitgezonden door de NOS. De serie speelt zich af in de 11e eeuw met in de hoofdrol de vreemde, excentrieke, incapabele, riekende tovenaar. Op de vlucht voor de Normandiërs belandt hij door een mislukte toverspreuk in het Engeland uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Als hij probeert te vliegen reist hij 900 jaar door de tijd. Toen de serie pas begon moest ik wennen aan dit excentrieke type en snapte in eerste instantie niets van deze serie. Twee seizoenen heeft de serie bij ons gedraaid. Ik heb er maar een gezien.
In het eerste seizoen komt Catweazle terecht in Hexwood Farm waar hij bevriend raakt met Carrot (Peentje) die zo wordt genoemd vanwege zijn rode haardos. Carrot zijn grootste zorg is om de tovenaar uit de buurt van zijn vader en diens boerenknecht te houden. Omdat de tovenaar erg onder de indruk is van de 20e eeuw beleefd hij samen met zijn vriend Carrot verschillende avonturen. Aan het einde van de serie vertrekt Catweazle weer terug naar zijn eigen tijdperk. In het tweede seizoen komt hij weer terug in de 20e eeuw. Ik heb het tweede seizoen amper gevolgd. Wel staat mij iets bij van een reis met een luchtballon. Catweazle was namelijk gek op vliegen.
Bijna vergeet ik dat de tovenaar ook een grote pad bij zich droeg onder zijn lange pij, die steeds maar kwaakte tijdens de afleveringen. De pad heette Touchwood. Het vreemde is dat de pad meer in mijn geheugen is gebleven dat Carrot. Hoe het tweede seizoen is afgelopen weet ik eigenlijk niet. Wat ik wel weet is dit vreemde heerschap met z’n piekharen en grote ogen altijd maar wilde vliegen. De serie was doorspekt met Engelse humor, die ik soms niet begreep. Kortom, Catweazle zijn echte naam is Geoffrey Bayldon. 9 mei jl. is deze acteur op 93-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Het nieuws was afkomstig van de BBC. Volgens insiders was de acteur dit jaar nog in het nieuws nadat hij op zijn hoge leeftijd nog interesse had om te gaan twitteren. Hij had in 2017 een account aangemaakt. Bayldon stuurde in twee uur al vijf berichten uit aldus Twitter. ‘Het leven begint bij 90, eigenlijk ben ik dan nog een peuter, waren zijn woorden. In mijn ogen vond ik hem altijd al een vreemde vogel en dat blijkt ook uit zijn laatste woorden.

8 gedachtes over “Catweazle

  1. Ook ik herinner me de naam Catwezel nog wel . Het zit ergens héél ver in mijn geheugen maar verder weet ik er ook niets meer van. Leuk om dit verhaal nog eens te horen. Het waren werkelijk nog onze beginnende puberjaren.

    1. Eerlijk gezegd weet ik niet meer dat deze serie nadien nog is uitgezonden. Hij stootte ook altijd vreemde kreten uit vond ik.

  2. Gemma gelukkig heb je schrijfpassie weer teruggevonden en hangt je laptop niet in de wilgen.
    Och ja die Catweazle. Hij leek toen al 93… heerlijk vond ik de serie, vieze man en rare kunstjes toch altijd weer lesjes die hij ons leerde. Typisch BBC kwaliteit.

    1. Als iemand zijn naam uitsprak zag ik meteen zijn beeltenis voor mij. Helaas is de serie mij niet helemaal bijgebleven. Bedankt voor je feedback. Groetjes, Gemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s