Twiggy (Twijgje), het gezicht van de jaren zestig.

twiggy

Boegbeeld van mijn generatie.

Twiggy geboren in 1949, werd ontdekt in de jaren zestig in Swinging London. Ze werd het boegbeeld van de jeugdrevolutie uit mijn tijd. Van de een op andere dag verscheen ze op de televisie. Ze viel op door haar jongensachtige uiterlijk en broodmagere postuur. Ze werd geboren als Lesley Hornby en was het meest gevraagde topmodel in die jaren met haar kortgeknipte jongenskop. Borsten had ze nauwelijks, althans die vielen niet op door zogenaamde A-modellen van jurken. Met haar androgyne uiterlijk werd ze een mode-icoon en ontwikkelde ze, geholpen door een manager, een eigen kledinglijn en parfum. Mijn moeder vond haar magere uiterlijk maar niets. Het deed haar denken aan de hongerwinter in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu werd zo’n broodmager topmodel op een voetstuk gezet en bracht de vrouwelijke jeugd hun hoofd op hol.

Net als mijn leeftijdgenoten was ze het toonbeeld van mode. Door haar tengere postuur kon ze alle kleding dragen. In haar geval lukte dit ook omdat ze vrijwel geen vrouwelijke vormen had. De kleding viel dus recht naar beneden. Ook was de kledingmaat klein, waardoor de meeste leeftijdgenoten de kleding niet konden kopen. De kledingmodellen waren meer geschikt voor Aziatische vrouwen.

Twiggy kwam uit een buitenwijk in het noordwesten van Londen. Ze groeide op in de jaren vijftig net als ikzelf. Ze was toen 3 jaar ouder dan ikzelf. Kledingzaken waren saai in die tijd. Veel kleur in kleding was er nog niet. Een erfenis uit de jaren 30 en 40, waar mannen en vrouwen veel zwart- en grijstinten droegen. De sociale structuren uit de jaren vijftig brokkelden af, levensplezier stond op de voorgrond. Twiggy haar kleding was een verademing voor ons.

Carnaby Street in het Londense Soho werd het mekka van de mode. De winkelgekte kwam in ons land langzaam op gang. Mode en muziek gingen samen. The Who speelde in die tijd: ‘My generation.’ Voor mijn generatie was het belangrijk om in een dancing de juiste kleding te dragen. De minirok kwam in de mode. Twiggy was met haar beschilderde wimpers en haar dunne lijf op haar zestiende een gat in de markt. Een kapper gaf haar haar een kort kapsel. Er was sprake van een Twiggy-mania.

Ook veroverde Twiggy in die tussentijd de Verenigde Staten. In 1970 eindigde het Twiggy-tijdperk dat kleurrijke kleding met zich meebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s