OVER AFVAL GESPROKEN

gekleurde afvalbakken

Een terugkerend probleem is het afval in ons land. Vooral over de grote hoeveelheid afval in het water in de natuur. Er is al vele keren over geschreven. Zelfs de oceaan moet eraan geloven Na het feest van de 50e verjaardag van onze Koning wordt met schepnetten zoveel mogelijk rommel uit de grachten gevist. Verschillende oranje hoedjes en andere attributen vind je er. De plastic soep zoals het afval wordt genoemd komt overal voor. Niet alleen in het water. Je hoeft de snelweg maar op te rijden, dan zie je bij sommige op- en afritten bergen afval liggen. Vooral veel blikjes. In Amsterdam is er een vloot van 8 sloepen die allemaal zijn gemaakt van het grachtenafval. Zes jaar geleden begon oprichter Marius Smit met het oprichten van Stichting Plastic Whale. Een super initiatief vind ik. Een vorm van recyclen. Dat neemt niet weg dat het dumpen van afval simpel wel moet worden gestopt.
Niet alleen klein restafval vind je in het water. De gekste zaken komen boven water. Naast fietsen die al jaren worden gedumpt vindt men nu ook eigentijdse zaken zoals o.a. een laptoptas met toebehoren. Ook vond met op een dag een vrouwelijke plastic seks pop in het water mét werkende vibrator. Na de lust van de eigenaar, bleek de pop opeens ballast te zijn en werd ze in het diepe gegooid. Het is bijna te hilarisch voor woorden als je als baggeraar in je schepnet een naakte pop aantreft. Eigenlijk moet men zich diep schamen dat er onder water veel afval ligt. Ik moet meteen denken aan de watervogels die soms een plastic dop van een fles aanzien voor een lekker hapje en in het ergste geval kunnen stikken. Over de rest maar niet te spreken.
Zelfs de NS moet soms extra hulptroepen inschakelen om het interieur van de trein schoon te maken. Dit geldt overigens ook voor al het openbaar vervoer. Naast overvolle afvalbakken en rondslingerend lectuur krijgen de zitplaatsen, naast het ramen zemen, een grondige beurt. Vooral aan de onderzijde van de banken. Viespeuken die hun kauwgom wegmoffelen. Het is te hopen dat je broekspijpen niet vast blijven plakken aan die troep. Begrijpelijk dat de medewerkers van het openbaar vervoer er soms een dagtaak aan hebben om alles goed schoon te maken. Zolang men hardleers is, verandert er simpelweg niets en komen wij om in onze eigen rommel.

6 gedachtes over “OVER AFVAL GESPROKEN

  1. Ik snap niet wat er zo lastig of moeilijk is aan het gewoon weggooien van rommel in de/een prullenbak, en als die ergens niet voorhanden is, aan het meenemen naar huis of daar waar wel een bak staat. Kwestie van opvoeden, dit heeft tot nog toe gewerkt bij mijn zonen. En dat terwijl mijn moeder werkelijk àlles op straat of uit een rijdende auto mieterde. Oh, wat heb ik vaak op haar gemopperd!

    1. Toen er in de jaren zestig nog geen afvalcontainers op het strand waren, nam ik mijn afval altijd mee in mijn strandtas naar huis.

  2. Het is een groot probleem. In Duitsland staat statiegeld op sommige soorten blikjes. Zouden ze ook op plastic flesjes kunnen doen, scheelt misschien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s