Toeristendrama’s

Toeristen brengen geld in het laadje zegt men. Toch zien sommige mensen ze liever gaan dan komen. Scheveningen is zo’n plaats waar parkeren nog steeds een drama is. Ik heb er ooit gewoond. Vlakbij het beroemde Kurhaus. De Gemeente Den Haag heeft er van alles gedaan om het parkeren goed te laten verlopen. Ondanks er een parkeergarage is en andere extra parkeerplaatsen, blijven mensen hun auto parkeren in de straten waar de bewoners wonen. Zelf heb ik die ervaring ook gehad. Vooral in de weekenden is het raak. Een ergernis als je na je boodschappen thuiskomt en je kunt je auto niet kwijt.
Zo heeft Giethoorn zijn fluisterboten en punters die door de smalle sloten varen langs mooie woningen en boerderijen. In het hoogseizoen is het een drukte van belang. Hordes mensen die je huis continue voorbij lopen of langszij varen met een boot. Zelf ben ik er twee keer geweest. Een keer als puber. Jaren later, bij een tweede bezoek aan Giethoorn, realiseerde ik mij pas wat een overlast het met zich mee kan brengen als de hele dag wandelende toeristen en varende mensen door de sloten je huis passeren. Nadien ben ik er niet meer geweest. Geen bewoner zag ik toen buiten zitten, althans niet in de voortuin. Waarschijnlijk vertoeven ze achter het huis in de tuin of ze zijn elders. Door de jaren heen zijn er verschillende bewoners in het toeristische gedeelte verhuisd. Toentertijd hoorde ik dat Duitse toeristen deze woningen kochten als een tweede huis. Of dit waar is weet ik niet. Ik heb het toen van horen zeggen.
Volendam heeft zijn drukte op de beroemde dijk. Voor zover ik weet wonen aan de haven geen mensen. Wel is er volop horeca, souvenirwinkels en foto shops. Wat verderop en benedendijks zijn de woningen van de bewoners van Volendam. Amsterdam heeft zijn rondvaartboten. Met mooi weer en tijdens de vakanties kan het op het water soms een chaos zijn. Wie heeft voorrang op het water? Er zijn mensen met kinderen die geen bootje kunnen besturen. Vaarregels zijn er altijd al geweest. Houd men zich er wel aan? Van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat galmt er muziek, vooral op bepaalde plekken aan de grachten.
Zo heb je diverse toeristische steden en dorpen in ons land waar veel toeristen komen. Zo is het altijd al geweest. Zodra het najaar in aantocht is zijn de meeste toeristen allang vertrokken en is de broodnodige rust weer teruggekeerd, tot groot genoegen van de meeste bewoners.

4 gedachtes over “Toeristendrama’s

  1. Zo herinner ik mij dat echte Nijmegenaren tijdens de Zomerfeesten van de Vierdaagse op vakantie zijn.

    Ja, niet voor iedereen is het toerisme een weldaad.

    Zonnige groet,

  2. Ik woon gelukkig aan de rand van de stad ,maar toch ondervinden we hier veel hinder van het toerisme. Naar het centrum rijden tijdens het weekend. Vergeet het maar je kunt nergens je auto kwijt. Alles staat bomvol. Dus kom ik tijdens de weekends en de zomermaanden hoogstens met de fiets in het centrum. Boodschappen doe ik in de week. Weggaan met de auto doen we zoveel mogelijk in omgekeerde richting.bv ’s morgens de stad uitrijden terwijl de toeristen binnen rijden in de stad en in de late namiddag terugkeren dan rijden de toeristen terug weg. Soms geraken we met moeite aan onze woning want de toeristen beginnen de sluipwegen te kennen. Het einde van de zomer noemen wij hier ” valiezenkoers” .Dan rijden de vakantiegangers huiswaarts en is de stad ,het strand en de zee weer van ons ! Ach ik weet het wel de rijkdom van de stad hangt samen met de toeristen , maar als je er woont word je toch kregelig van de nonchalance van de vakantiegangers .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s