Bekende straatdieren

Het is een vreemde gewaarwording als je in het centrum van Delft oog in oog komt te staan met een varken die begeleid wordt door zijn eigenaresse Sonja. Op zijn gemakje hobbelt Bob naast zijn vrouwtje langs de winkels op de Brabantse Turfmarkt. Grommende geluiden maakt hij als hij iets eetbaars vindt. De meeste Delft naren en vooral de ondernemers in het centrum kennen Bob, zoals het varken heet. Vrijwel dagelijks neemt Sonja hem mee voor een wandeling. Een hilarisch gezicht als Bob zich door het centrum verplaatst. Sommige mensen, waaronder veel toeristen zetten hem op de foto.
Sonja is het intussen gewend dat de mensen met Bob op de foto willen. Mensen noemen hem een stadsvarken. Sonja heeft altijd bijzondere dieren gehad, maar geen huisdieren zoals honden en katten, want ze is allergisch. Bij wijze van grap namen zij en haar zoon een negen weken oud biggetje dat groeide als kool. Het werd een varken van dik tachtig kilogram.
Sonja´s varken moet in conditie blijven net als zijzelf. Regelmatig loopt ze hetzelfde rondje via de Gasthuislaan, de Brabantse Turfmarkt en de Molslaan. Aan de Molslaan zit een bekende patatketen. Van de eigenaar krijgt Bob altijd een handje friet. De enige klant die niet hoeft te betalen.
Voorlopig is Delft niet af van Bob. Varkens worden rond de 15 jaar. Soms ook ouder. Bob verkeert nog in blakende gezondheid, enkel en alleen al door zijn wandelingen.
Nog zo´n bekend dier is straatkat Brammetje. Een rode kater die op Station Weidevenne in Purmerend vertoeft. Men kent de kater daar. Hij verruilde zijn vertrouwde woonkamer van zijn baasje voor het station. Hij heeft al heel wat reizigers voorbij zien lopen. De kater is niet onopgemerkt gebleven en is inmiddels een begrip. Zo begroet hij de reizigers en krijgt als dank een aai over de bol en soms een hapje. Zijn favoriete plekje is onder een bank op het perron. Hij komt alleen thuis om te eten, zegt zijn bazin.
Recent bleek Brammetje spoorloos. Diverse tips werden nagetrokken. Op 18 april kwam de kater weer boven water. Een man uit Hoorn had hem van het station meegenomen. Hij was in de veronderstelling dat Bram zijn uit het oog verloren kat was. Dankzij de hulp van Amivedi kwam Brammetje weer terug bij zijn eigenaresse. Of de bekende stationskater weer terug is op zijn geliefde station is niet bekend.

6 gedachtes over “Bekende straatdieren

    1. Blijkbaar leek de kater op de weggelopen kat van de man uit Hoorn. Zeker weten doe ik dat niet. Het belangrijkste is dat Bram weer terug is bij het vrouwtje. Groet,

  1. Stadsvarken Bob, enig om te lezen. Ik kan me voorstellen dat hij een blikvanger is.
    In Engeland was een kat die een vaste stek had in een bus, steevast stond hij bij de halte en reed mee.
    Van sommige dieren begrijpen wij niets, dat is duidelijk.

    1. Zo is er ooit in Amerika een kat geweest die de plaatselijke bibliotheek bewaakte. Het dier was ooit als kitten gedeponeerd in een boekenbrievenbus en woonde daar jaren. Jaren geleden is het dier overleden. Er is een boek over hem geschreven. Titel en auteur weet ik niet meer.

  2. Wat grappig ,maar een varken is een lief beest en past zich gemakkelijk aan. Ik herinner me een proces aangespannen tegen een dame die een varken had als huisdier en de eigenaar wilde niet dat ze op het appartement bleef wonen. Ze wilde het varken niet wegdoen en is uiteindelijk moeten verhuizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s