DE PEUKENTEGEL

een peukentegel

In ons land staan, sinds rokers op bepaalde plekken worden geweerd, de laatste jaren voor de fanatiekelingen, metalen asbakken op standaards in winkelcentra of op andere plekken waar veel mensen bijeenkomen. In Vlaanderen is de peukentegel geïntroduceerd en inmiddels in gebruik genomen. Het bindt de strijd aan tegen de peuk en ander zwerfafval. Als niet-roker vind ik het woord ‘Peukentegel’ leuk gevonden. Je moet er maar opkomen om zo’n zogenaamde asbak die uit rasterwerk bestaat in het plaveisel te monteren. De peuken verdwijnen nu onder de grond. Naast het rasterwerk ligt een tegel met het logo van de peukentegel, zodat iedere roker kan zien waar de peuk gedeponeerd kan worden. Duizend zogenaamde peukentegels zijn er inmiddels geplaatst. Ze komen op plekken waar mensen zich veel ophouden, bijvoorbeeld bij stations. Bij het station Vilvorde is de tegel al uitgetest. De tegels worden mee gefinancierd door de tabaksindustrie.
De Vlaamse minister van Leefmilieu is met de tabaksindustrie overeengekomen om de peukentegel in heel Vlaanderen te introduceren om zo de strijd aan te gaan tegen de bijna 18.000 ton zwerfafval langs de wegen.

Zwerfafval
De lokale besturen beslissen waar ze worden geplaatst. Het opruimen van het restafval kost de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks zo’n 60 miljoen euro en dat is niet niks.

Nut
Wel hoopt minister Schauvliege dat de mensen er niet toe worden aangezet om juist het afval op de grond te gooien. Zodra men het nut van de Peukentegel inziet, wil zij meer peukentegels laten plaatsen. Ze denkt zelf bij nieuw te plaatsen bushaltes waar zo’n tegel dienst kan doen. Zolang er nog rokers zijn heiligt dit doel de middelen.

Bron: deels Belga

6 gedachtes over “DE PEUKENTEGEL

  1. In Nederland zou deze peukentegel ook goede diensten kunnen geven.

    Rondom veel gebouwen is het gewoon te smerig door alle weggegooide peuken.

    Schone en opgeruimde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s