Westeinde ziekenhuis van weleer

Ziekenhuis_H_Joannes_de_DeoMCH ziekenhuis in Den Haag
In 1873 werd aan het Westeinde 132 in Den Haag een ziekenhuis opgericht door pater Marijnen. De pater verzamelde daar zelf het geld voor en vond notaris C.J. Schiefbaan bereid het pand aan te schaffen. In het pand is nog steeds een Schiefbaanzaal en hangen er de portretten van notaris Schiefbaan en zijn echtgenote. Het ziekenhuis werd in de beginjaren gerund door nonnen. De nonnen zijn al lang geleden vertrokken en hebben plaatsgemaakt voor artsen en verplegend personeel.

In 1938 werd dus een groot hoofdgebouw evenwijdig aan het Westeinde geopend, waarvan nu nog een deel bestaat. In 1969 werd de naam officieel veranderd in Westeinde Ziekenhuis. Hagenaars noemde het al zo. In 1979 kreeg het Westeinde aanvullend een nieuw gebouw, weer aan de gelijknamige straat. In 1998 is het Westeinde Ziekenhuis opgegaan in het Medisch Centrum Haaglanden dat nu nog steeds bestaat. Een hoog gebouw dat 12 verdiepingen telt.
In het prille begin van het ontstaan van het ziekenhuis moest voor het nieuwe gedeelte een paar oude panden worden gesloopt. De moeder van de toenmalige bekende schrijver Simon Carmiggelt had in een van deze panden een hoeden- en pettenwinkel. Carmiggelt schreef een stukje Proza over dit toenmalige ouderlijk huis met winkel in 1973. Ook de schoenenwinkel van de firma M. Sipkes moest verdwijnen. Het pand van firma De Hooge bleef toen nog gespaard en kreeg als buren het uitgebouwde ziekenhuis.
Sommige woon- en winkelpanden hebben dus plaatsgemaakt voor het ziekenhuis. Toch bleek deze uitbreiding toentertijd niet voldoende te zijn.

Begin jaren 80 vond er op en rond het Westeinde een gigantische kaalslag plaats ten behoeve van de bouw van een geheel nieuw ziekenhuis, te weten: het Medisch Centrum Haaglanden met bijbehorende parkeerplaatsen.

Vanwege de bouw van Medisch Centrum Haaglanden zijn alle panden rechts, naast en schuin tegenover het RK-ziekenhuis H. Johannes de Deo gesloopt, zo ook alsnog het pand van de firma J. de Hooge.
Een gedeelte van het oude ziekenhuis werd niet gesloopt. Thans zijn het ateliers voor kunstenaars. Dit gedeelte van het Westeinde en directe omgeving, waar ooit schitterende panden stonden, is al jaren onherkenbaar veranderd. Aan het Westeinde stonden ooit fraaie Klokgevelwoningen op huisnr. 248, 250 en 152. Deze panden stonden niet al te ver verwijderd van Het Kortenbos, richting de Lijnbaan/Loosduinseweg. Deze klokgevels werden gesloopt voor een nieuw ziekenhuis met meer capaciteit voor Den Haag, naast alle andere ziekenhuizen in de stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s