Vakwerkhuizen

Vakwerkhuizenvakwerkhuis
Vakwerk is een vak apart. Een bouwwijze om muren te maken waarbij de draagbalken van zwart hout zijn gemaakt. Het bestaat uit een houten balkstructuur met een invulling. De stijlen van deze constructie maken vaak deel uit van de gebintconstructie. De invulling bestaat uit vlechtwerk van wilgentenen, eik, hazelaar of de vuilboom, dat daarna wordt bestreken met een mengsel van stro en leem. Houten staken die in gaten en sleuven in de regels worden geplaatst is het zogenaamde vlechtwerk. Om het geheel te versterken worden twijgen gevlochten. Later in de tijd werd deze invulling vervangen door baksteen. Vorig jaar waren wij weer op vakantie in de Zuid-Limburgse plaats Epen waar men recent een vervallen vakwerkhuis heeft ontdekt, gedateerd uit het jaar 1400. Het staat sinds 1982 leeg en ziet er miserabel uit. Binnenkort wordt er met het restaureren van het pand gestart. Men ging ervan uit dat in Limburg de oudste woningen rond 1550 waren.
De oudste overgeleverde vakwerkhuizen dateren uit de late 12 eeuw. Vakwerk was toen een goedkope manier van bouwen. Ik vind deze huizen schitterend om te zien. Helaas ben ik er nooit binnen geweest hoe de indeling van zo’n woning is. Helaas is in ons land en in Vlaanderen dit type woning nooit populair geweest.
De vakwerkbouw werd nog in aardig wat landen toegepast. Naast Duitsland, Zuidoost België, ontstonden deze woningen onder andere in Frankrijk, Kaukasus. In Noord-, Midden-, en Oost-Europa en door de kolonisten uiteindelijk ook in de VS. In België komt dit historische vakwerk voor in Luik. In Nederland dus in Zuid-Limburg.
De mooiste en de meeste vakwerkhuizen staan in Nedersaksen in de plaats Einbeck waar mooie gedecoreerde huizen staan in de binnenstad. Waar steen ooit schaars was werden vakwerkhuizen gebouwd.

7 gedachtes over “Vakwerkhuizen

  1. In ons land heb ik ze nog nooit gezien,in Duitsland erg veel. Heel apart dat er nog een gevonden is in Limburg, zou dat echt niemand geweten hebben?
    Het was een omslachtige manier van bouwen maar leverde goede en mooie woningen op.

    1. De vakwerkhuizen staan vooral in Zuid-Limburg. In Epen staan er een aantal. Een bouwkundige heeft onderzocht dat een van de vakwerkhuizen ouder was dan hij dacht. Best de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan die streek niet ver verwijderd van het Duitse Aken.

  2. Langs ons kant zie je dat niet. Hier is de nieuwe trend betonblok woningen. Niet mooi van buiten ,wel praktisch langs binnen. Maar dan verkies ik toch een vakwerkhuis . Vind het prachtig , in feite zijn het kunstwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s