Het lot van boeken

Talloze gevaren die boeken bedreigen zijn vuur, water, hitte, stof en verwaarlozing, ezelsoren, de boekenwurm, ongedierte, verzamelaars en kinderen.
Het verkleuren van de pagina´s in boeken vind ik zelf erg jammer. Mijn boeken, die op zolder in een boekenkast staan, zijn door de jaren heen helaas verkleurd. Ondanks ze hun ouderdom nog niet hebben bereikt verkleuren ze aan de buitenzijde. Het heldere witte papier wordt dan okergeel van kleur. Ook notoire rokers brengen schade aan boeken. Boeken gaan stinken en verkleuren door de geur van nicotine die in een huis hangt. Roken doe ik niet. Vooral als boeken in een open boekenkast staan is hun lot beschoren. Boeken in afgesloten kasten zijn soms beter af, alhoewel stof is altijd wel aanwezig.
Sommige verzamelaars van bepaalde boeken brengen soms schade aan in boeken. Vooral als er mooie prenten die in sommige boeken aanwezig zijn, eruit worden gehaald voor hun zelf of voor de verkoop. Het boek is daarna niet alleen incompleet, er ontstaan soms ook gescheurde pagina´s. Onverkoopbaar dus. Wie leest er nu een beschadigd exemplaar. Ook zogenaamde ezelsoren verpesten de bladzijdes. Letterlijk stuk gelezen boeken door boekenwurmen.
Handgeschreven teksten komen weleens voor op de eerste bladzijde, compleet met een datum. Zelfs vind je in gekochte exemplaren bij rommelmarkten, bidprentjes, boekenleggers, zelfs geschreven kattenbelletjes in een boek. Ook worden ze gebruikt om bladeren, bloemknopjes etc. te laten drogen en in te bewaren.
Kinderen gaan ook niet altijd zorgvuldig met boeken om. Het ene kind koestert zijn of haar boek, terwijl de ander op enigerlei wijze het boek vernield door er onzorgvuldig mee om te gaan.
Papier kan helaas ook niet tegen water dat uitwisbare waterkringen geeft. Hitte en stof zijn ook uit den boze.
Ook zijn sommige insecten vernielers van het papieren boek. Gaatjes kunnen ontstaan door een insect die per toeval in het boek huishoudt, zoals de bruine huismot. Door de tijden heen zijn door branden talloze boeken in rook opgegaan. Kortom het boek heeft soms veel te lijden en is het jammer dat sommige boeken langzaam ter ziele gaan en dat is jammer.

6 gedachtes over “Het lot van boeken

  1. Vraag me nu wel eens af, waarom ik zoveel boeken heb en anderhalf jaar geleden ben ik gaan verkopen op BOL.Com, dat leverde een aardige spaarpot op. Nu heb ik nog boeken die ik liever niet wil missen, maar toch kan ik er al makkelijker afstand van doen, zeker nu ik sommige boeken moet wegdoen omdat ze net als wat je schrijft vies geel zijn geworden en stinken.

    Als kind deed ik bloemen en kruiden in een boek, heel soms kom ik het nog tegen en dan is het toch zo een 50 jaar of meer bewaard gebleven en nog steeds erg mooi. Ook vond ik onlangs een boek met daarin kleine haarlokjes van het gezin waar ik opgroeide, dus haar van mijn vader, moeder, broer en broertje en van mezelf. Dat is toch wel het mooiste dat ik vond bij het opruimen. Er ging als het waren een boek voor me open, het boek van mijn jeugd.

    Toch kan ik het af en toe niet laten weer nieuwe aan te schaffen,mijn laatste eentje van Hilery Mantel, ik leer het ook nooit.

  2. Het is waar, boeken lijden soms veel van stof en zon en een ruwe aanpak. Eenmaal erfde ik een stapel die ik met dezelfde vaart overdeed aan iemand met een sterk afweersysteem, ze stonken als een volle asbak. Dat is erger dan dat ze vergeeld raken.
    Het is idd leuk om vergeten blaadjes en andere dingetjes uit je jeugd terug te vinden, een ansicht of briefje van vreemden vind ik ook intrigerend.
    Boeken verkopen aan bol heb ik overwogen , ik weet alleen niet of ze alles accepteren. Ik heb vrij veel oude boeken, van Henning Mankell en Agatha Christie bijvoorbeeld. Die zijn nogal gedateerd. Ook veel pockets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s