In vlammen opgegaan

Grote brand Westelijk Havengebied Amsterdam

Je zou er niet aan moeten denken als jouw bezit in vlammen op zou gaan. Het zou voor mij al een drama zijn als er naast foto´s van mijn gezin, mijn creatieve creaties door vuur zouden worden verpulverd. In mijn geval zijn dat mijn schilderijen en tekeningen die ik al vanaf mijn jeugd tot heden in mijn bezit heb. Ik heb mijn gevoel, aandacht en tijd eraan besteed. Of je nu creatief bent of niet, de meeste mensen koesteren hun spullen. Vaak kleven er herinneringen aan.
Er is niks meer over van de soms unieke spullen van tien creatieve bedrijfjes in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, lees ik in een dagblad. Zaterdag 24 april 2017 ging hun loods in vlammen op bij een grote brand. Te begrijpen is dat dit nog niet doorgedrongen is bij de eigenaren. Elk met hun eigen bezit. Er werden videoprojecties gemaakt voor festivals. Ook stonden er unieke kunstobjecten. Met het woord ´uniek´ heb ik moeite. Wat uniek is hebben de vlammen nu voorgoed verzwolgen. ´Uniek´ bestaat nu niet meer en komt nooit meer terug. Al zou je het exact willen namaken, er blijft altijd een verschil te zien met het origineel.
Het klinkt misschien wat dramatisch, maar net als iedereen koester ik ook mijn spullen. Sarah Vos, vormgever van decors en aankleding van feesten, zag al haar creaties in rook opgaan. Het blijft lastig voor de brandweer om alsnog sporen van de brand te achterhalen. Een verzekering doet dit wel. Volgens Sarah Vos is het niet de eerste keer dat brand haar treft. Samen met een aantal mensen heeft ze ooit een Kunstenaarscollectief opgericht. Het is een Stichting met de naam: ‘Trammeland.’ Bij de eerste brand gingen een van hun klassieke trams in vlammen op. In de trams werden regelmatig feestjes georganiseerd. Recent werd een van de trams vervangen door een nieuw exemplaar. Of in dit geval de naam ‘Trammeland’ een goede keuze is geweest, blijft voor mij een raadsel. Het is een gekozen naam die te maken heeft met hun eigen trams en niet met het woord ‘trammelant’ dat vooralsnog geen verdere uitleg behoeft.
De Westerunie en de organisator van Apenkooi en het festival DGTL houden volgende maand een benefietavond in de Westerunie. De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede voor de getroffen bedrijfjes die in een klap hun creaties in vlammen op zagen gaan.

8 gedachtes over “In vlammen opgegaan

  1. Dag Gemma. Je vroeg of ik eens wilde reageren op je blog. Zoals je merkt lukt het me wel. Maar het is altijd met een omweg. Eerst moet ik klikken op like dan komt er een zinnetje of ik wil reageren en als ik daar op klik komt het venster ” geef een reactie”.
    Mensen die dit niet weten kunnen niet reageren bij je. Het is ook eerder toevallig dat het me lukte omdat ik in het begin zocht hoe ik toch kon reageren en daarom op like drukte.

    Wat je schreef over die brand: ik mag er niet aandenken dat mijn huis zou afbranden met alles erop en erin. Er steken na al die jaren zoveel souvenirs in het huis en je bent dan onherroepelijk alles kwijt. Je hebt niets tastbaar meer alleen je geheugen nog!

    1. Bedankt voor je reactie Magda. Hoewel ik een creatief mens ben, heb ik helaas geen technische capaciteiten. In 2012 ben ik met deze blog gestart. In het eerste begin ging alles goed, totdat ik problemen kreeg met 2 andere blogs van mijzelf. Ik had de site het probleem voorgelegd, maar helaas heeft het niet tot het beoogde doel geleid. Ook kon ik geen foto´s meer plaatsen, kortom het was een rommeltje. Volgens zeggen schijnt het nu allemaal weer goed te zijn. Bedankt voor al jouw feedback en ik blijf je volgen.

  2. Wat een vreselijke brand, nu met een persoonlijke toets. Wij zagen alleen de rook en hoorden het zagen het nieuws, zo ingezoomd op kleiner niveau is het nog erger, dan raakt het. Gelukkig is er niemand dood of gewond.

    Ben blij dat ik nu bij je kan komen, je link werkte niet meer of zat er niet bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s