De Terrazzowerkers van Den Haag

Rond het jaar 1900 kwamen tienduizenden Italiaanse arbeidsmigranten, vooral uit het arme zuiden, naar Nederland. Het merendeel vestigden zich in Den Haag. Veel terrazzowerkers, leggers van granieten vloeren, aanrechten, gootstenen, dorpels en badcellen waren in de meerderheid. In 1964 had ik een vriendje op school wiens vader een Terrazzowerker was. Hij kwam uit een groot Katholiek gezin en was samen met een van zijn broers naar Nederland geëmigreerd. Thuis hadden wij een zwart wit geblokte granieten gootsteen met een bewerkte aanrecht. Je zag ze in de meeste huizen. Vandaag de dag willen de huidige trendsetters graag zo’n authentieke aanrecht met bijbehorende gootsteen hebben in hun woning. In de jaren 30 woningen zie je soms nog een terrazzovloer liggen. Het merendeel van de diverse patronen is zwart wit. Soms kom je ook een enkele roodtint tegen.
Het leggen van zo’n vloer is vakwerk. Nu zou men er men veel voor moeten betalen. Ooit werd de vloer voor een betaalbaar bedrag gelegd. In die tijd toen er veel Italianen zich in Nederland vestigden, bleek dat er in de grote stad als Den Haag aardig wat werk voor deze mensen was. Vooral in het begin van de 20e eeuw waren terrazzovloeren erg populair. Je zag deze vloeren liggen in veel openbare ruimtes, maar ook in woningen. Menig granito werd in een badcel, dorpel, vloer, gootsteen en aanrecht gemaakt. Deze vakmensen maakten vloeren van cement dat was ingelegd met marmer. Als de vloer hard was, werd deze net zo lang opgeschuurd totdat de vloer glansde. In de volksmond werd het terrazzowerk ook wel granito genoemd.
Het merendeel van deze vakmensen kwam uit het Noordoosten van Italië, uit Friuli of Maniago en de dorpen daaromheen. In Den Haag, waar de meeste Italianen woonden kwam men in de enige Italiaanse club die er toen was, met de toepasselijke naam de Friulaanse club. In 1983 waren er nog 130 leden van de partij. Eeuwenlang waren er al Italianen in ons land gesetteld. Bankiers, instrumentmakers, stucwerkers, ijsmakers. In het jaar 1960 kwamen de eerste, in hun eigen land, werkloze jonge Italianen naar Nederland. Elk met hun eigen vakkennis, omdat er in die tijd een groot te kort aan arbeidskrachten was. Tot heden zijn er nog terrazzowerkers actief. Of hun nazaten dit mooie vakwerk van hun vaders overnemen is nog de vraag. Het zou jammer zijn als dit mooie ambacht voorgoed verloren zou gaan.

2 gedachtes over “De Terrazzowerkers van Den Haag

  1. De waren mooi, gootstenen als deze hadden wij ook, bijna iedereen. Ook de granieten vloeren maar niet in kleine houten huisjes.
    Italië heeft zelf marmer en andere gesteenten, vandaar de vele vakmensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s