Stekkeren

Het liefste houd ik alles in eigen hand en laat niet vaak iets aan het toeval over. Zo heb ik mijn bedenkingen bij de zelfrijdende auto van de toekomst. Zelf denk ik, dat ik er, zeker in het begin, moeite mee zou hebben dat de zelfrijdende auto, zonder mijn bemoeienis, gaat rijden en uit zichzelf parkeert. De laatste optie lijkt mij wel handig. Het parkeren kan soms lastig zijn.
De robot doet al een paar jaar zijn intrede. Bijna alles wordt de mens uit handen genomen. Als wij zelf niets meer hoeven te ondernemen, roesten wij vast. Althans het risico zit erin. Zo´n robot wordt, bij een eventuele storing, weer opgekrikt.
Ongetwijfeld zal het voor de meeste mensen ´het ei van Columbus´ zijn. Een auto die deels zijn eigen plan trekt. Gelukkig zou ik, in mijn geval, alsnog kunnen ingrijpen om de auto zelf te besturen.

Dat deze auto er komt, is zeker. Alleen wanneer? Momenteel werken auto(onderdelen)fabrikanten, laboratoria en universiteiten aan de nieuwe aanwinst. De meeste grote fabrikanten willen niet achter blijven.

Wat mij wel een goed idee lijkt is, dat een systeem in zo’n auto je waarschuwt bij een dode hoek. Ingrijpen bij een noodsituatie. Auto’s die voor een bepaalde tijd zelfstandig rijden onder controle van de bestuurder zijn er al. In de nabije toekomst zullen er meer extra’s worden toegevoegd aan deze auto. Camera’s, radar en andere sensoren zijn de basis van een zelfrijdende auto. Wat zou er gebeuren als deze slimme attributen plotseling door omstandigheden niet meer zouden werken. Zou je dan alsnog zelf kunnen ingrijpen.

Wie of wat is er aansprakelijk bij een eventuele aanrijding? De zelfrijdende auto of de chauffeur die zijn handen vrij heeft. Volgens mij zitten er nog veel haken en ogen aan. Net als mensen is techniek niet feilbaar. Het zal dus nog wel even duren voordat alles goed reilt en zeilt. Voorlopig blijf ik maar rijden met mijn eigen ‘tuf’ die het hopelijk nog een tijdje zal doen.

2 gedachtes over “Stekkeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s