Onbekend maakt onbemind. Het woord Ooft.

Onbekend maakt onbemind

Het woord OOFT

Tijdens het invullen van een ‘Paaspuzzel’ tref ik het woord ‘Ooft’ aan. Nog nooit van gehoord, althans niet in verkorte vorm. Het woord heeft verschillende definities. Het heeft met ‘Fruit’ te maken. Bij nader onderzoek valt het mij op dat er verschillende woorden eindigen met ooft, zoals bekokstooft, berooft, dooft, gelooft, gespooft, haarklooft, hooft, klooft, ontrooft, schooft, stooft, verdooft, verlooft en veroorlooft. In Wiki-woordenboek betekent ooft: ‘Verouderd fruit.’ Synoniemen: fruit, vrucht, boomvrucht, eetbaar fruit.
Ondanks ‘Ooft’ een voor mij onbekend woord is, blijkt volgens het Centrum voor Leesonderzoek, dat 35% van de Nederlanders dit woord kent en 21% van de Vlamingen.
De woorden: stooft, verdooft, verlooft, veroorlooft, zijn mij niet onbekend en worden tot heden nog steeds gebruikt. Zoals het spreekwoord zegt: ‘Een mens is nooit te oud om te leren.’ Nu nog even de hokjes tellen van mijn Paaspuzzel, waarin ik de betekenis van het woord moet opschrijven. In dit geval is dat het woord ‘boomvrucht.’ Nu de rest van de woorden nog. Voor Pasen hoop ik dat de puzzel klaar is. In plaats van fruit trakteer ik mijzelf dan op een chocolade Paasei, tegen beter weten in.

4 gedachtes over “Onbekend maakt onbemind. Het woord Ooft.

  1. Bekend woordje, inderdaad ouderwets. In oude gedichten kwam je het wel eens tegen.
    De andere woorden zijn voltooid deelwoorden, van geloven, bekokstoven enzovoorts.

  2. Ik kende het woord ooft wel. Ik was als kind alle vakantie op de boerderij van een tante en oom en zij hadden een grote boomgaard vol appelbomen . Als ze het over de boomgaard hadden spraken ze over de ooft nooit over de fruitbomen.

    1. Het woord ‘Loof’ dat komt mij bekend voor. Zo zie je maar weer. Ik kom van de stad en ken niemand die fruitbomen heeft. Vandaar dat ik het niet weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s