Kapsels door de jaren heen

Vroeger had ik lang, stijl haar. Tijdens mijn pubertijd regelmatig vet door de maandelijkse ongesteldheid. Als mijn haren er futloos uitzagen, wist ik dat het weer zover was. Mijn haren vond ik, zeker toen ik jong was, een drama. Omdat ik vrij dun haar heb had ik geen riant kapsel. Voordat ik ging werken, betaalde mijn ouders de kapper. Aan mijn jeugdfoto’s te zien droeg ik tot mijn vijftiende levensjaar altijd korte kapsels. Ik sta nog op een foto waar ik kroeshaar had. Dankzij de papillotten van mijn moeder die deze katoenen lapjes gedrenkt in bier voor de versteviging in mijn haar had gedraaid.
Wat heb ik gehuild op school. Notabene op mijn verjaardag. Hoe vaak ik dagen erna mijn haren ook waste, ik kreeg de krullen er niet uit. Uit nijd had ik de schaar gepakt en wat haren gekortwiekt. Vader was boos. Ik zag er niet uit. Er werd een afspraak gemaakt met de kapper die mijn haren nog korter knipten dan ze al waren.
Jaren later hoorde ik dat de kapper een herenkapper was. Aan de voorzijde van mijn voorhoofd had ik ook nog twee zogenaamde kruinen, waardoor mijn haren niet bleven zitten zoals ik dat wilde. Toen werd ik twintig. De haarmode werd het zogenaamde Bob-kapsel. Natuurlijk deed ik daaraan mee. Een Bob-kapsel compleet met een rechte pony. Dat ging een tijdje goed totdat mijn haar weer langer werd.
Voor het gemak droeg ik een tijdje mijn haar in een paardenstaart. Een vriendje vond het leuker dat ik mijn lange haar weer los droeg. Aldus geschiedde. Met mijn haardrachten ben ik altijd ongedurig geweest. Wat had ik graag een volle bos met haar willen hebben in plaats van dat sluike haar. Het was niet anders.
De tijd van getoupeerde kapsels brak aan. Hoe hoog ik mijn haren ook toupeerden het zakte na verloop van tijd als een pudding in elkaar. De bussen haarlak waren niet aan te slepen. Er kwam een einde aan het kapseldrama toen ik ontdekte dat het merendeel van mijn generatie vrouwen hun haren kort droegen. De tijd van een diadeem, elastiek, shawl en dergelijke, die mijn haren in bedwang hielden, waren gelukkig voorbij. Het korte kapsel dat ik nu al jaren draag bevalt mij uitstekend op mijn twee kruinen na, die altijd van richting blijven veranderen en die ik helaas mijn leven lang met mij meedraag.

2 gedachtes over “Kapsels door de jaren heen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s