Koning Voetbal

Beng! Ciska schrikt hevig. Ze kijkt door haar woonkamerraam. De zoveelste voetbal ketst tegen haar ruit. Samen met haar man wonen ze aan een klein plantsoen. De huizen staan te dicht op het plantsoentje dat eigenlijk niet geschikt is om te voetballen. Er staan ook een paar speelattributen. Toch gaat de gemeente alsnog akkoord met het trapveldje.
De huizen aan de overzijde van het plantsoentje hebben een klein keukenraam naast de voordeur. In haar rijtje beslaan de ramen de hele gevel naast de voordeur. Ze slaakt een diepe zucht, staat op uit haar luie stoel en loopt naar de keuken. Wat moet ik toch aan deze kwestie doen? vraagt ze zich af. Ze heeft al zo vaak gepraat met de jeugd om de voetbal niet zo hoog te schoppen. Ze tapt water uit de kraan en zet thee. Even later loopt ze met het kopje thee terug naar de woonkamer.
Beng! Deze keer is de klap heftiger. Haar hand trilt, waardoor het kopje wankelt op de schotel. Nu vindt ze het genoeg. Direct zet ze haar kopje neer op de salontafel en loopt snel naar de voordeur.
‘Zeg jongelui, hoe vaak heb ik niet aan jullie gevraagd om de voetbal niet zo hoog te schoppen. Jullie zien toch dat de bal regelmatig tegen het raam ketst.’
Het is tegen dovenmansoren ziet ze. De jongens ontwijken haar. Ze is teleurgesteld. Ze ziet de bal liggen en loopt ernaartoe. Onverwachts blijft haar schoen haken aan een losliggende stoeptegel en ze valt languit. Au, au! roept ze en ze roept om hulp. Een van de jongens loopt alsnog naar haar toe en vraagt: ‘Zal ik u helpen?’ ‘Graag!’ jammert ze. Mijn pols doet zeer.’
Voordat de jongen hulp wil halen komt er een buurvrouw naar buiten en helpt haar overeind. De jongens druipen af en de buurvrouw brengt haar naar binnen. Ze belt zelf de dokter en kan meteen door naar de huisartsenpost. Auto rijden kan ze niet. De buurvrouw besluit om haar weg te brengen. Samen praten ze onderweg over voetballen. Nadat haar gebroken pols in het gips is gezet gaan ze huiswaarts.
‘Praten helpt blijkbaar niet en bij hun ouders vind ik geen gehoord Annelies’ zegt ze tegen haar. ‘Het voetballen is heilig. Ertegen protesteren is vloeken in de kerk’ krijgt ze als antwoord.
‘Je hebt gelijk Annelies. Voetbal! Daar is geen gesprek tegen opgewassen.’

4 gedachtes over “Koning Voetbal

  1. Niet voor niets wordt er gezegd “Koning voetbal” . Het spel op zich is best leuk maar de uitwassen zijn er teveel aan: zoals op niet aangepaste pleintjes spelen en voor overlast zorgen bij de mensen die in de omgeving wonen en dan spreek ik niet eens over de grote voetbalvelden met massa’s fans en voor problemen zorgen door de vele vechtpartijen die er uit fanatisme ontstaan na een match.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s