Matroesjka een Russische speelpop

Een van mijn vriendinnen spaart al jaren Matroesjka’s. In ons land worden ze vaak Baboesjka’s genoemd. Ondanks ik zelf niet zo verzot ben op wat voor pop dan ook, vind ik de holle houten pop met zijn steeds kleinere in elkaar passende poppen toch wel leuk. Eerst stonden ze te pronken overal in haar woonkamergedeelte. Sinds een jaar staan ze in een glazen vitrinekast die ze speciaal voor deze poppen heeft gekocht.
‘De poppen heb je in verschillende maten, kleuren en zelfs met schitterende tekeningen. Naast betaalbare heb je ook peperdure exemplaren’ vertelt ze mij.
Ze liet een middelgrote pop zien met 8 steeds kleiner wordende popjes in een mooie kleur blauw met goudkleurige elementen. De gezichtjes waren fijn geschilderd. Ze had de houten pop vorig jaar gekregen van een zwager die planten en bloemen exporteert naar Rusland. Ze was er verguld mee. Zelfs ik stond mij te vergapen aan een veertiental poppen in verschillende kleuren geschilderd die ze door de loop der jaren heeft gekocht, of gescoord. Voor de toeristen onder ons is zo´n Matroesjka een geliefd souvenir, weet ik. In de jaren ’60 ben ik ze nogal tegengekomen bij mensen thuis.
Ze vertelde alsnog, dat de traditionele pop een boerenmeisje uitbeeldt en soms ook een jongen. Alhoewel de jongens in de minderheid zijn, zegt ze. Op de popjes die als het ware in elkaar zijn gezet in de grote pop, staan figuratieve afbeeldingen. Alleen bij het laatste en kleinste popje niet. Alle popjes worden gemaakt van Berken- of Lindenhout. Er zijn zelfs poppen met beeltenissen van politici.’
´Politici hebben niet mijn voorkeur´ zeg ik tegen haar. Ook andere bekende personen die soms op deze poppen geschilderd worden trekken mij niet aan. Het leukste is juist om bij de oorspronkelijke pop te blijven’ geef ik als antwoord.
Ze knikt en moet glimlachen. Ik merk dat de vrouwelijke popjes voor haar meer aantrekkelijk zijn dan het enige mannelijke popje die ze heeft staan. Matroesjka’s worden sinds ca.1890 in Rusland vervaardigd. De meubelmaker Wassili Petrowitsj Swjosdotsjkin en de schilder Sergei Wassiljewitsj Maljutinde waren de eersten die matroesjka’s in Rusland maakten heb ik nadien opgezocht. De poppen waren in eerste instantie bedoeld als speelgoed. Nu staan ze overal ter wereld te pronken in menig huiskamer of waar dan ook, zelfs bij mijn vriendin Anne die ze allemaal omarmd.

6 gedachtes over “Matroesjka een Russische speelpop

  1. Fijn verzamelobject en een prachtig gezicht ze op een rijtje te zien staan. Te mooi voor speelgoed, eigenlijk.
    Ik ken ze maar heb er zelf nooit een gehad.

  2. Het was inderdaad vroeger hét cadeautje als iemand op reis was geweest om aan vrienden of familie te geven. Ik denk dat het over zijn hoogtepunt is. Tegenwoordig reizen de mensen ook meer en verder en je bent beperkt inzake gewicht van je bagage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s