Een Oostenrijkse traditie

De Almabtrieb.

Zoals wij in Nederland onze tradities hebben, zijn er in andere landen bijzondere festiviteiten. Recent zag ik op Tv de jaarlijkse Carnavalstochten gepresenteerd door omroep Max. Een mooi gezicht met al die komische praalwagens.
In een van mijn favoriete landen Oostenrijk, waar je vaak de toeristen hoort zeggen: ‘Wat is het hier lieflijk en mooi’, hebben Oostenrijkers ook spectaculaire feesten. Nu in onze tuin de Winterjasmijn nog bloeit en sneeuwklokjes hun witte kopjes laten zien, ontdek ik op mijn tuintafel dat er een krokus bloeit in een mandje met bollen van vorig jaar. De lente is dan weer in aantocht. Elk seizoen heeft wel iets speciaals. De zomer ligt nog ver in het verschiet. Het is leuke onderneming om over een aantal maanden eens een bezoek te brengen aan een oogst en bloemenspektakel. Niet alleen hier maar ook over de landsgrenzen.

Als het warme weer en de zorgeloze zomeravonden weer voorbij zijn, wordt er kort daarna een groots festival gehouden in Tirol. Dit kleurrijke spektakel wordt ook wel de Almabtrieb genoemd. De runderen die doorgaans in de hoge bergtoppen vertoeven worden schitterend opgetuigd en lopen in een lange stoet naar hun stallen beneden in de vallei.

Eigenlijk is het een oogstfeest dat jaarlijks wordt gevierd in de maanden september en oktober. De schitterende optocht is een lust voor het oog voor de plaatselijke bevolking en de toeristen die een lange stoet met duizenden koeien, schapen, geiten en soms paarden voorbij zien lopen. Hoofdzakelijk vinden deze kleurrijke optochten plaats in Tirol, maar de uitgebreidste vindt men in Alberg en in het Kaisergebergte.

Het getingel van de prachtige koebellen heeft iets magisch en weerkaatst tussen de bergen. Naast dat er gegeten en gedronken wordt zijn er de laatste jaren grote markten georganiseerd. Festiviteiten voor de kinderen heb ik gezien.

Hoe mooier het vee is opgetuigd, betekent dat de oogst van dat jaar zeer goed was. Tijdens de hele zomer verblijven herders van het vee boven de boomgrens. Mens en dier zijn dan kwetsbaar en onderworpen aan de grillen van de natuur, zoals bijvoorbeeld onweersbuien.
Dit oogstspektakel is een dankbetuiging aan de schepper die in de zomerperiode mens en dier heeft beschermd. Bij het op zoek gaan naar foto’s valt het mij op dat er vaak opgetuigde runderen worden gefotografeerd. Toch zijn er ook speciale schapen-optochten. Naast de wintersport heeft dit spektakel zeker zijn charme voor alle toeristen.

10 gedachtes over “Een Oostenrijkse traditie

 1. Op de een of andere manier kan ik de laatste tijd bij mijn verhalen geen foto’s plaatsen, dus moeten jullie het zonder de foto’s doen. De helpdesk laat al enige tijd niets van zich horen. Helaas.

 2. Lijkt me een prachtig gezicht en een groots feest. Misschien mooier dan carnaval.
  Jammer dat je geen foto’s kan plaatsen en vervelend dat de helpdesk niet thuis geeft.

  1. Dank je voor je feedback. Sinds vorig jaar heb ik wat problemen met deze site. Voorheen had ik drie blogs die ik nadien niet meer kon openen. Uit frustratie heb ik ze allemaal op één na, verwijderd. Ik zet mijn verhalen ook op Facebook waar ik soms foto’s toevoeg.

   1. Heb je niemand in de duurt wonen die er verstand van heeft? Dat zou veel makkelijker zijn.
    Op Facebook zit ik niet meer maar ik lees je verhalen hier ook graag.

  1. Ik ben helaas geen techneut. Ik laat het maar zo. Belangrijker is het dat mijn verhaal wordt geplaatst. Dank voor de reactie.

 3. Geeft niet dat er geen foto bij staat. In mijn gedachten zie ik die dieren vrolijk versierd terug naar het dal komen. Bij de boeren in onze steken was er ook een oogstfeest als de akkers leeg waren en de oogst binnen was, zij het dan minder spectaculair!

  1. Bedankt voor je feedback. Sinds vorig jaar heb ik bepaalde problemen met mijn blog en heb de helpdesk proberen te bereiken die vervolgens niets van zich laten horen. Ik ben blij dat ik mijn verhalen nog kan plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s