Cactus trend

Net zoals het interieur zijn planten tegenwoordig ook trendzetters. In de 19e eeuw werd er niet getaald of een plant een trendzetter was of niet. Het woord trendzetter kwam niet eens voor in van Dale. Men kocht een plant voor de sier in huis en daarmee basta. Dit seizoen, in de maand Maart welteverstaan is de cactus een blikvanger met zijn stekelige postuur. Hij is uitermate geschikt voor mensen zonder of met weinig groene vingers.
De cactus hype is doorgeslagen. In woonwinkels, maar ook bij sommige bouwmarkten, staan ze in grote getalen. Zelfs sierkussens met een cactusprint, vazen in de kleur en vorm van een cactus vind je er. Nepcactussen die niet van echt te onderscheiden zijn, zelfs als kaars. Stonden de stekeltjes vroeger op een kluitje in een sierpot, nu vind je ze in een pot onder een glazenstolp of zelfs in een sfeerlantaarn. Je kan het zo gek niet verzinnen. Eerlijkheidshalve heb ik ook enkele cacteeën staan op mijn vensterbank en op mijn plavuizen vloer andere planten.
Mijn lidcactussen staan boven op onze slaapkamer. Je hebt ze in allerlei kleuren. De meeste mensen weten niet hoe ze lidcactussen moeten verzorgen. Door ze bijna te vergeten om water te geven, bloeien ze rond de kerstdagen uit armoede en als ze het naar hun zin hebben zelfs twee keer in het jaar. Geef je ze frequent water, dan leggen ze het loodje. Voor de rest van de tijd zie je enkel het groene vlezige blad. Niet iedereen is gecharmeerd van deze lidcactus nadat deze is uitgebloeid. Je moet er simpelweg geduld mee hebben voordat de plant weer gaat bloeien, anders kun je beter andere soorten planten kopen.
Hoelang de cactustrend gaat duren weet je nooit. Ik had mijn stekelige vrienden lang voordat de trend en hype ingingen. Aan trends doe ik niet frequent mee. Zodra de cactus weer uit het gezichtsveld is verdwenen, komt er wel weer een nieuwe plant aan het firmament. Door de tijden heen zijn er verschillende cacteeën geweest in alle soorten en maten, die de meeste andere planten overleven, mits je ze zo af en toe wel een pietsje water geeft. Helemaal zonder water kunnen ze nu eenmaal niet. Ben je helemaal geen plantenliefhebber of heb je simpel weg geen tijd, dan zijn er nog zat nepplanten te koop. Zelfs in tuincentra. Ik kies voor het levende exemplaar. De keuze is aan jullie.

8 gedachtes over “Cactus trend

  1. Lidcactussen heb ik ook een paar, in drie verschillende kleuren.
    Het maakt me niets uit of ze in de mode zijn, ik vind ze mooi. Mooier dan de begonia;s die je vroeger voor alle ramen zag en die waren weer beter dan sanseviera;s enzovoorts.

    1. Bedankt voor je feedback. Ik ben verzot op planten. Lidcactussen hebben iets speciaals. Een uitdaging om ze bloeiende te houden.

  2. Mijn broer had vroeger ontzettend veel cactussen en verzorgde ze met veel liefde. Wat er mis is gegaan weet ik niet ,maar op korte tijd gingen ze allemaal dood. Een ziekte onder deze planten dacht hij. Deze die bloeien zijn zo mooi om zien! Zelf had ik er ook een paar maar omwille van de kleine kinderen indertijd heb ik ze weggedaan. Dikwijls kwam er eentje af vol met stekeltjes aan de vingers…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s