Aap perikelen

Het is al jaren het geval dat wilde dieren worden doodgeschoten. Dit is ook het geval bij apen. Harteloze sadisten ruïneren het leven van dieren om het verdoemde geld.
Recent was op het nieuws dat een Portugees echtpaar zich had ontfermd over een chimpansee baby die, nadat haar moeder was doorgeschoten, alleen achterbleef. Uit rationeel oog punt wist de eigenaresse dat het in huis nemen van een babyaap eigenlijk onmogelijk was. Toch gebeurde dit met alle gevolgen van dien. In het begin leek het goed te gaan, totdat Marria in de aanval overging en het gezin onverwachts begon lastig te vallen.
Stichting Aap, vertegenwoordigd in ons land hoorde van dit verontrustende verhaal en ging onderweg naar Portugal. Marria had het zo op het oog niet kwaad. Ze werd in het gezin opgenomen, maar werd meer beschouwd als een gezinslid dan als een aap. Ze kreeg van de vrouw des huizes instructies om zichzelf aan te kleden, tanden te poetsen, spelen met kinderspeelgoed, kortom ze moest zich net als een kind gedragen. Faliekant tegen de natuur in. Het kon niet uitblijven dat Marria na een tijdje begon te protesteren. Rond de pubertijd van apen in de natuur veranderen ze namelijk van karakter. Ze gaan slaan, bijten, vechten en slopen soms uit balorigheid dingen.
Op een zeker moment begon Marria de gezinsleden aan te vallen door te bijten, onder andere haar eigenaresse. Door dit gedrag werd ze opgesloten in de garage. Gelukkig niet van lange duur. De plaatselijke autoriteiten kregen er lucht van en via derden werd Stichting Aap hiervan op de hoogte gesteld. Ondanks de eigenaresse het goed bedoelde en zij de aap 13 jaar vertroetelde, ging haar bemoeienis tegen de natuur in.
Na dit bericht op de media dacht ik na over deze kwestie. Wat zou de reden van dit echtpaar zijn geweest? Deden ze dit uit liefde en bescherming voor de babyaap om haar mee te nemen? Werd Marria opgenomen in het gezin als speelkameraadje voor hun kinderen? Zag ze de babyaap meer als haar kind?

Bij Stichting Aap moet zij nu tot rust komen en na verloop van tijd hopelijk weer een leven krijgen zoals haar soortgenoten. Omdat ze niet beter weet dan dat zij is opgevoed met speelgoed en het eten van voedsel van mensen, zal dit nog een hele klus worden door een deskundig team van mensen die door deze goede stichting zijn aangesteld.

8 gedachtes over “Aap perikelen

  1. Erg is dat, ik las het ook met dezelfde vragen. Wat bezielden ze? Zijn het delfden die een hond kleertjes aantrekken? Vonden ze het grappig? Zochten ze niet naar informatie, de bibliotheek en internet bieden genoeg.
    Met de beste bedoelingen is dit dier verknoeid, het is de vraag of het ooit terug kan naar de natuur. Triest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s