Alternatieve duiventil

Daar zitten ze weer ‘Jut en Jul.’ Zo noem ik de duiven die elk jaar onze tuin een bezoekje brengen. Helaas weet ik nooit wie nou het vrouwtje of mannetje is. Wat ik wel weet is dat de ene duif erg toegankelijk is, terwijl de ander soms aanstalten maakt om weg te vliegen als ik voer op het plaveisel strooi. Ik denk dat de bijdehandste een vrouwtje is. Aan de dakrand van de schuur heeft mijn man ooit een afdakje gemaakt, waar wij in de zomer onder vertoeven op onze tuin set. Zo af en toe zitten de duiven daaronder op een dwarsbalk te tortelen. Hoog en droog. Eten hebben ze genoeg. Soms zijn ze aan het bakkeleien met elkaar en gunt de bijdehandste de ander geen voer tijdens het eten. Nu ik dat weet maak ik twee hoopjes voer en leg deze afzonderlijk van elkaar neer. Naast het duivenvoer dat ze krijgen, hangt er ook nog een pindakaas pot met voer aan de muur van de schuur. Ook wordt het stenen vogel bad gebruikt om uit te drinken en om erin te poedelen. Naast de tortelduiven strijken roodborstjes, mussen, woudduiven en zelfs een zwarte merel neer. De laatste woont al een tijdje in onze conifeer en snoept samen met enkele andere vogels het voer op dat onze duiven hebben laten liggen. Onze tortels zijn soms slordig. ‘Een duiventil hoef ik niet te maken’ zegt mijn man als hij weer eens thuiskomt van zijn werk. Jut en Jul zitten weer onder onze afdak.

4 gedachtes over “Alternatieve duiventil

    1. Hoi Elsje, wij wonen net achter de Benthuizerplas waar veel vogels broeden. Ik denk dat dat de reden is waarom er zoveel bij ons in de tuin komen. Ook geef ik ze altijd te eten. Ze weten dus de weg.

  1. Gezellig, al dat vogeltjesvolk. Tortels zijn zowat handtam en honkvast, grappig dat ze jullie afdakje als thuis beschouwen.
    Wees maar blij, veel kleinspul is bij ons aan het verdwijnen, meer en meer kauwen nemen hun plaats in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s