De Baobab

Tijdens mijn wekelijkse tekenlessen stuitte ik op een foto van een zogenaamde ‘ondersteboven boom’, de Baobab. De kunstschilderes vertelde dat zij in Zuid-Afrika was geweest en had de bomen daar gezien. Ze had er een foto van gemaakt. Dit type boom wordt vaak geassocieerd met de Afrikaanse natuur. Zijn Latijnse naam is Adansonia digitata. Ook staat hij bekend als de Apenbroodboom. Hij komt voor op het vaste land van Afrika. De vruchten zijn extreem voedzaam en bevatten veel calcium en vitamine C.
De Marula vind ik ook prachtig om te zien door zijn opvallende en wijd uitwaaierende kroon. Het is een inheemse soort waarvan zijn vruchten worden verwerkt in een populaire Zuid-Afrikaanse koffielikeur. De boom heeft iets gracieus over zich en is te vinden in open bosland. Het favoriete stekkie voor de naar rust zoekende leeuw.
Aan de hand van foto’s van deze bomen ben ik zeker van plan om enkele van deze bomen te gaan tekenen of schilderen. Ik houd van bomen en zou mij een wereld zonder bomen niet kunnen voorstellen. Ze staan overal ter wereld in allerlei soorten en maten. Zuid-Afrika kent vanzelfsprekend meer soorten bomen, zoals de Blue Gum Boom (Eucalyptus), de Camel Thorn (Kameeldoring) een Acaciasoort, de Jacaranda die prachtige paarse bloemen geeft in oktober.
Van de Mopane boom worden meubels gemaakt omdat het een stevige en duurzame houtsoort is. Ook huist er een rups in die door zijn proteïne wordt gegeten in plaatselijke restaurants. Sinds een paar jaar worden er eetbare insecten in ons land gepromoot, zoals gebakken krekels, wormen en rupsen, maar ook eetbare bloemen worden soms geserveerd in de betere restaurants. De bewoners van Zuid-Afrika zijn het blijkbaar gewend om deze rups te verorberen. Stammen die in oerwouden leven weten niet beter dan dat zij bepaalde insecten eten, waarvan wij zouden griezelen. Zelf zou ik mij er overheen moeten zetten om het eten van bepaalde insecten op te eten.
De Kokerbomen komen veel voor aan de Noord Kaap en in Namibië. Inheemse jagers maken van deze boom kokers voor hun pijlen, vandaar deze naam.
Ook Zuid-Afrika kent zijn Big Tree’s. De indrukwekkende Outeniqua Geelhout. Deze bomen kunnen honderden jaren oud worden en zeer hoog. Het blijft een wonderlijk tafereel dat er op onze aardbol zoveel soorten bomen zijn in diverse landen en dat moet zo blijven vind ik. Het zijn de longen van onze natuur.

6 gedachtes over “De Baobab

  1. Ik heb wat problemen gehad met het plaatsen van foto’s. Ik had recent een blog die ik op de een of andere manier niet meer kon openen. Dus heb ik mijn blog verwijderd met tekeningen en al. Niemand kon mij helpen. Ook de leden van de Prozagroep waar ik lid van ben, niet. Kortom ik heb nu alleen nog maar mijn blog Lealariekoek. Mijn schilderijen plaats ik zo af en toe op Facebook. Binnenkort ga ik de boom tekenen. Weet nog niet wanneer. Ik ben namelijk ook lid van een teken- en schildergroep en hebben vaak opdrachten te schilderen waar veel tijd in gaat zitten.

   1. Jammer om dingen kwijt te raken, je hebt het niet zomaar terug. Heb je al gekeken op https://archive.org/web/ ? Daar heb ik een paar stukjes terug gevonden uit 2004, eerste weblog.
    Mijn hele fotobestand is ook verdwenen, stond in Documenten. Ik maak wel nieuwe maar oude kiekjes haal je er niet mee terug.

   2. Ik ben helaas geen techneut, meer een creatief persoon. Bedankt voor de tip. Misschien lukt het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s