Oude meuk

Door de jaren zie ik diverse woonbladen. Ik heb iets met interieurs. Het inrichten van je huis is net als kunst. Je vindt iets mooi of niet. Het ene woonblad na het andere passeert de revue. Onze dochter is afgestudeerd als Binnenhuisadviseur en werkt in deze branche. Al vroeg in de jaren zestig kwam er een trend met diverse woonstijlen. Fabrikanten deden daar vrolijk aan mee. Een bekende fabrikant creëerde diverse keukenartikelen in allerlei kleuren. De kleuren bruin en oranje waren toen favoriet. Ook het behang, de overgordijnen en vloerkleden hadden deze kleuren. Als ik terugkijk verbaas ik mijzelf erover dat ik ooit voor deze artikelen heb gekozen.
Na de grafische printen, kwam de nostalgie aan de beurt. Oude meuk van vroeger kwam ten tonele. Van lampetkannen en kommen, houten was rekjes, kolenkitten, gewolkte kookpannen en zelfs beddenpannen. De laatste werd voor sier aan de slaapkamermuur gehangen. Mensen die in de 15e eeuw leefden verwarmden met deze beddenpanen hun bed. Ze zouden raar hebben gekeken als er in mijn tijd een beddenpan aan de muur hing. Ik kocht een lampetkan met kom voor veel geld. Het gebloemde keramiek werd uitgestald op een nachtkastje. Er werd een koperen blaker aangeschaft die met een bijbehorende kaars nooit heeft gebrand. Het oude was rekje van mijn ouders mocht ik meenemen, maar werd al gauw een sta in de weg. In een container, die tjokvol lag met diverse houtafval lag een knoppenstoeltje met biezen matting. Het was besmeurd met witkalk. Ik nam het mee naar huis en na een schoonmaakbeurt prijkte het in mijn woonkamer. Er kwamen meer nostalgische spullen bij. Ze moesten worden afgestoft en schoongemaakt naast mijn drukke baan.
Op een dag was ik het zat en besloot een groot gedeelte op een rommelmarkt te verkopen. Nu zijn wij jaren verder. De nostalgie van toen heet nu Vintage. Allemaal nostalgische accessoires. Ik moet er niet aan denken nu ik een strak en eigentijds interieur heb.
Bij een kennisje ontdekte ik een wit katoenen slaapmuts die ze voor de grap op haar nachtkastje had neergelegd. De slaapmuts werd in de Pruikentijd tijdens de nacht gebruikt om hoofdluis tegen te gaan. Onder zo’n pruik stikte het namelijk van de luizen. Als ik eraan denk krijg ik al jeuk.
Nee, voor mij geen nostalgisch gedoe meer, dan krijg ik vast en zeker weer de kriebels om dit alles van de hand te doen.

2 gedachtes over “Oude meuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s